dimarts, 1 de juny del 2010

Can Bages: Continuen els abocaments incontrolats d'Uralita

Les obres del polígon industrial de Can Bages, degut a la fallida econòmica, van estar aturades des del desembre de 2008 fins a finals de 2009, data en que es van re-emprendre amb la intervenció de Caixa Terrassa. Des de l’inici de les obres la Plataforma Aturem Can Bages i l’Altraveu hem denunciat, entre d'altres irregularitats, la manca d'una gestió de residus i en concret dels abocaments incontrolats d’uralita, material que recordem conté elements molt tòxics i que ha de ser tractat per empreses especialitzades.

Degut a la falta de control en el tractament d'aquests residus, en la primera fase de les obres es van enviar diversos informes a l'Agència Catalana de Residus, identificant amb coordenades GPS els llocs d'abocament. Entre d'altres mesures, l'Altraveu va promoure una moció al consistori sobre la gestió d'aquest residu, que va ser aprovada per unanimitat el setembre de 2009.

Malgrat això, aquesta setmana hem observat que en les obres del polígon s’estan enderrocant edificacions amb teulada d'uralita, sense les mesures obligades per tractar aquest residu altament tòxic per a la salut. A més en aquest espai les noves empreses constructores han ubicat una trituradora de runa. Molt ens temem que part de la uralita ja està barrejada amb d'altra runa i utilitzada en els anivellaments que es fan durant les obres.

Aquests fets són molt greus i demostren la poca responsabiltat dels constructors i promotors i la manca de control administratiu sobre les obres d'aquest polígon. Cal recordar que a la demanda d'un estudi d'impacte ambiental feta per l'Altraveu sempre s'hi han oposat PSC, CiU i ERC. Això ha permès la vergonyosa política de deixar fer sense controlar, esperant que ningú se n'adoni de les irregularitats. Des de l'inici d'aquestes obres, L'Altraveu ha presentat diverses denuncies i expedients (veure document adjunt), sobre la falta d'un tractament adequat dels residus d'uralita, a les administracions competents: Ajuntament, Agència Catalana de Residus i Departament d’Urbanisme de la Generalitat de Catalunya. De fet, gairebé ni n'han fet cas doncs com hem explicat segueix mancant un control efectiu de les obres. Un exemple: el juliol de 2009 es va presentar al Departament d’Urbanisme de la Generalitat de Catalunya i a l'Ajuntament de Castellar del Vallès un expedient de protecció denunciant les deficiències que esmentem i encara no hem obtingut resposta.

Entenem que les forces polítiques del consistori haurien de tenir una sensibilitat especial per la conservació de l'entorn i per garantir l'adequació i control de les obres que s'hi fan. Constatem amb desil•lusió la falta d'interès en exercir la funció de control que els pertoca.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Tant la Generalitat com l'Ajuntament, son del mateix color, i, encara que uns es diguin verds i tots s'omplin la boca de que estimen la natura, TOTS, començant pels nostres regidors i acabant pels consellers, SON UNA COLLA D'INÚTILS QUE NO TENEN GANES DE FER ABSOLUTAMENT RES PEL NOSTRE ENTORN. CREC QUE S'HAURIEN DE DEMANAR RESPONSABILITATS A NIVELL LOCAL, demanant explicacions, i, si convé, dimissions. Desde un despatx no es veu lo que estan fent, peró si, a més a més, no tens ganes d'aixecar-te del despatx i veure les coses in situ, és senyal de que no hi ha ganes ni interés per treballar pel poble. QUE PLEGUIN !!!!!.

VIC ha dit...

Si consulteu el nostre blog veureu que a Cabrils també es prenen a la lleugera el tema de l'amiant. És el resultat de tenir un alcalde incompetent.
http://viccabrils.blogspot.com/
Noticia al diari El Punt.
http://www.elpunt.cat/noticia/article/1-territori/11-mediambient/332217-incompleixen-la-normativa-en-no-retirar-restes-damiant.html