diumenge, 20 de juny del 2010

Què hi ha darrere l'endoll?


Què hi ha darrere l'endoll? tanca el cicle de xerrades dels vespres de L'Altraveu, a l'espera de reprendre noves temàtiques al setembre.
La xerrada de dilluns va tenir com a tema principal l'energia. Els ponents Laura Garcia, Magalí Paramio i Moisés Martínez van explicar com el sector energètic ha esdevingut clau en els últims dotze anys. Un sector cada vegada més competitiu, sobretot arran de la liberalització del sistema energètic (1997).
Arran d'aquesta directiva europea, el sector va abandonar la seva verticalitat i va dividir-se en diversos actors com ara bé la generació de l'electricitat, el transport d'aquesta, la distribució i la comercialització.
La desregularització també va introduir el concepte de règim especial que consisteix en treballar amb energies amb interès especial per a la societat (renovables o alta eficiència) amb una sèrie de beneficis a l'hora d'entrar al mercat elèctric (primes, compensació per tal de compensar el cost extraordinari que hagin arribat a tenir, etc).
Mitjançant suport digital, els ponents van mostrar el consum d'energia primària (energia abans de ser transformada com ara bé el petroli , el vent, el sol) i l'energia final (com ara bé l'electricitat).
Es va fer referència també al consum d'electricitat de Castellar, que supera la mitjana catalana donat el gran volum industrial del municipi. També van assenyalar-se altres gestos positius de l'administració com ara bé el pacte d'alcaldes i alcaldesses per al Pla per a l'Energia sostenible(PAES) que es marca com a fita un ús eficient de l'energia que faci possible el mateix nivell de serveis municipals amb un estalvi energètic net. El Pacte que vol estimular també l'eficiència energètica en el conjunt de la ciutadania vol aconseguir, abans de l'any 2020, una reducció del 20% de les emissions del gasos amb efecte d'hivernacle que contribueixen al canvi climàtic. Un compromís important del qual també cal fer una divulgació adequada per fer-ne partícip a tothom.