dimarts, 22 de juny del 2010

El mas de Can Bages












En el darrer Actual es diu que el mas de Can Bages és a la zona del torrent de Colobrers, al costat del Pla de la Bruguera, i hi surt una foto de l’any 1982 de Jordi Garrós. Entenem que deu haver-hi una confusió, que no deixa d'estranyar, ja que la informació que donem a continuació, ha estat publicada també a l'Actual i la podeu trobar fàcilment per internet. El mas de Can Bages es troba just a l’altre costat d’on diu el setmanari (lògicament a la zona de Can Bages, al costat del Polígon de Can Carner i pròxim al Torrent de Can Bages) data del segle XVI tot i que segons el llibre d'Albert Antonell, Descobrir Castellar (2007), ja hi ha referències d'un tal Salvador Quer del 1400. La part de davant del mas, ara totalment trinxada per les obres del polígon, era un bosc jove d'alzines i pins (fins que s'actualitzin les imatges encara us podeu fer una idea de com era al Google-Earth o a Bing Maps). Hi havia un camí amb un ametller que menava fins la mina de Can Bages. Abans de malmetre aquest espai es podia baixar fins baix d'un pla frondós ple d'atzavares i altres arbusts, lloc on antigament els masovers del mas hi tenien els horts, just al costat d'un vell meandre que fa el torrent de Can Bages.

La mina de Can Bages està situada a 50 m. de la casa, al costat d'uns grans pollancres, sota un relleix situat a la dreta de la casa. Sembla que la mina era encarada sota un tallat de terra argilosa, és alta i té un gran recorregut terra endins i en dues direccions diferents, tal com diu el llibre que va escriure Esteve Prat, L'aigua de Castellar del Vallès - Una història a través de la hidràulica (2005). Al seu davant hi ha una bassa-safareig. Actualment, tant la mina com la bassa han quedat enterrades sota la runa i les deixalles que hi han abocat amb les obres. La mina de Can Bages també consta en el catàleg de fonts, mines i punts d’aigua de Castellar que va fer el Centre Excursionista de Castellar (any 2004).

A 30m del mas de Can Bages s’hi construiran les noves naus del nou polígon que s’està urbanitzant i a 150m la nova depuradora del Polígon de Can Bages.

Abans es podia accedir al mas per un camí asfaltat que baixava cap al Ripoll. A un revolt, sortia a mà esquerra un camí que duia al mas. Aquest accés tampoc existeix i s’han tallat tots els arbres que hi ha havia a banda i banda.

El juliol de 2009 es va entrar un expedient de protecció al Servei Territorial d'Urbanisme de la Generalitat de Catalunya denunciant el valor d’aquest mas i els elements que malauradament s’han perdut amb la urbanització del polígon, entre moltes d’altres coses, però al cap d’un any encara no s’ha obtingut cap resposta. Convidem a tothom que en tingui ganes a anar a donar un tomb per la zona de Can Bages, al lloc on estan urbanitzant el nou polígon i que frueixin de la vista d’aquest edifici que consta en el catàleg de patrimoni cultural de la Generalitat de Catalunya com a bé arquitectònic. Ara, encara es pot veure perfectament, després quedarà amagat per les naus industrials que s’hi construiran just al davant i la depuradora.

També podeu veure més informació a la web de la Plataforma Aturem el Polígon Industrial de Can Bages www.aturemcanbages.org.

Plataforma Aturem el Polígon Industrial de Can Bages
aturemcanbages@gmail.com