Aquest cap de setmana van tenir lloc les Jornades de Patrimoni Europeu. Al llarg del mateix diverses entitats, aglutinades per la Regidoria de Cultura han estat desenvolupant diverses activitats a l’entorn del patrimoni i la història de Castellar, amb un punt comú: el tricentenari. El divendres va tenir lloc una interessantíssima ruta elaborada per l'Arxiu d'Història de Castellar de la mà de solvents coneixedors i coneixedores de la història de la vil•la pel Castellar del segle XVIII. En aquesta ruta vàrem tenir la possibilitat de poder visitar per dins dos dels edificis històrics del municipi.
El dissabte al llarg del matí i migdia va tenir lloc el cicle de cinc conferències, en bona part, centrades en la figura del jurista castellarenc Francesc Ametller i Perer de les Planes, un dels responsables amb la seva ponència de la redacció del Decret de Nova Planta. També es va fer referència a la seva xarxa familiar i al mas de Can Ametller. En aquestes xerrades organitzades per la Regidoria de Cultura hi van participar alguns experts en la Guerra de Successió, en la figura d’Ametller, en la genealogia i en el mas de Can Ametller, a més de comptar amb la col•laboració de l’entitat Cal Meima.
Caminant amb la Història va realitzar dues visites al Castell de Clasquerí. Unes 60 persones van tenir l'oportunitat de descobrir la història de l’edifici i de les famílies que l’ocuparen. La visita va tenir com eix central el castell i la figura dels Meca: Josep i els seus fills Ramon i Antoni, molt especialment, destacat militar al llarg de la Guerra de Successió. Així com
també es feu referència a altres membres de la família com Elisabet de Cardona-Rocabertí i de Guimerà, baronessa de Sant Mori i senyora de Ciutadilla.
És molt important que els municipis realitzin jornades com aquestes en les que es posa en valor el patrimoni del territori, lligat a la història comuna i general. S'ha d'encoratjar a les administracions i als particulars que iniciatives com les d'aquestes jornades puguin tenir continuïtat, i no quedin en una flor d'un dia. I sobretot donar la possibilitat que la xarxa d’entitats, projectes, empreses i persones que volen treballar en i per la cultura ho puguin fer. Castellar del Vallès té molt de camp encara per recórrer en el camp del Patrimoni Cultural, molta feina per fer i molta divulgació que es pot realitzar, perquè la ciutadania conegui la seva història. No es pot pretendre estimar i sentir-se part, sense conèixer els orígens del lloc on es viu. I és en aquest sentit que des de l’Altraveu volem posar en relleu que l’equip de govern ha tingut poca sensibilitat respecte el tema del patrimoni en el municipi. Permetre la destrucció del Molí d’en Busquets o la degradació de la zona de Can Barba en són alguns exemples.
Actualment, a iniciativa dels serveis tècnics de l’Ajuntament, s’està treballant en el catàleg de patrimoni del municipi i la setmana passada es va constituir la Plataforma ciutadana pel Patrimoni. Esperem que totes aquestes iniciatives ajudin a valoritzar el patrimoni castellarenc i el situïn allà on ha de ser. Lamentem profundament, però, la falta de sensibilitat i preocupació política que hi hagut durant temps al respecte i esperem que aquesta movilització ciutadana serveixi per fer veure al nostre equip de govern la importància de protegir, preservar, estudiar i difondre el nostre patrimoni.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada