divendres, 24 de febrer del 2012

La ciutadania ha de poder participar dels plens municipals

L'única consulta popular que s'ha fet en 5 anys ha
estat per decidir si reduïem una mica l'edifici pantalla,
o no.
Des de l’Altraveu pensem que la participació ciudadana ha de ser un dels eixos sobre el qual se sustentin els processos que es desenvolupen des de l’ajuntament. Creiem que és el camí més legítim per enriquir les polítiques en el sentit de treballar i entendre la democràcia com un lloc de trobada on el ciutadà té veu i pot aportar i millorar aquelles actuacions que es duen a terme des de la institució i que afecten el seu entorn més proper.


Per al ple de febrer presentem una proposta perquè es modifiqui l’ordenança de participació que creiem obsoleta (fa gairebé 20 anys que no es modifica) i perquè respongui a les necessitats del teixit social de la població actual. Aquesta proposta ja fa més de 5 anys que la portem defensant fins a dia d’avui. Els vots de l’equip de govern no han possibilitat que això tirés endavant en cap de les tres ocasions que l’hem proposat. Seguim pensant que darrere dels arguments donats hi ha la infravaloració i la manca de confiança cap al coneixement ciutadà, així com la por de la pèrdua del control sobre les decisions que afecten l’acció pública. Però és cabdal que la ciutadania pugui participar dels plens municipals. Castellar no en seria una excepció, altres poblacions ja ho porten a terme.

En el ple de dimarts vinent, el PSC presenta una contraproposta de participació quan fins ara s’ha negat a dur a termei a aprovar cap acció en aquest sentit. En aquest sentit, creiem que la tasca honesta dels grups polítics passa també per treballar conjuntament i mostrar deferència cap a la la força política que en aquest cas ha estat presentant major sensibilitat i creença ferma, sense incoherències, en tots aquests anys. Com ja hem manifestat altres vegades, creiem que som aquí per construir i per a L’Altraveu aquest és l’únic horitzó. Si en el ple del mes vinent assolim un consens entre totes les forces polítiques de la necessitat real que el món local es reconegui com un espai de proximitat entre la institució i la ciutadania, L’Altraveu pot dir-se que haurà complert amb un dels seus objectius programàtics. És cert que caldrà seguir vetllant perquè els mecanismes de participació segueixin ser clars i transparents però haurem enfilat el camí d’una política local oberta i disposada a escoltar allò que tenen a dir tota la ciutadania de Castellar del Vallès.

Podeu escoltar el debat a radio Castellar sobre participació (22/02/12)
Tertulians: José Leiva, Enric Benavent i Marc Cornet

1 comentari:

Ustaki ha dit...

El govern actual parla de participació amb grans titulars i no deixa que la gent participi als plens.
Els plens de qui són?
No són les assemblees del poble?
O són els espais que s'han reservat per ells per exhibir-se?
De què tenen por?
No ténen una majoria absoluta que els recolça?
Quin problema hi ha que la gent pugui preguntar coses als plens?
No ho estan fent a través del facebook amb l'alcalde?
Que no confien amb la ciutadania?
Quin cost econòmic pot suposar que la gent participi als plens?
No els interessa escoltar la gent?
Saber què pensa la gent?