dilluns, 20 de febrer del 2012

Història d'una proposta de participació mai aprovada


L’Altraveu portarà al ple de de febrer una proposta per fomentar la participació ciutadana als plens. El nostre grup municipal creu que el món local és l’escenari privilegiat per l’elaboració de polítiques públiques orientades a aquesta finalitat. La ciutadania ha de poder ser part de les decisions públiques i ha de poder intervenir‐hi. Per això, aquesta és la tercera vegada que el grup presenta una proposta perquè l’ordenança de 1992 respongui a les necessitats del teixit social de la població. Fins al moment, en totes les votacions que s’han portat a terme, la proposta no ha estat votada favorablement en el plenari municipal però des dels inicis de la nostra agrupació ens hem mostrat compromesos amb la implicació en l’acció pública per part de la ciutadania i cal possibilitar els canals necessaris perquè això sigui possible”.

El 30 d'octubre de 2007 L'Altraveu va fer el primer intent per presentar una moció per fomentar la participació ciutadana al ple. En aquest cas el PSC al govern va al·legar arguments legals per invalidar-la sense oferir cap altra alternativa viable. Per això L'Altraveu, amb la voluntat de defensar aquesta proposta va decidir de recórrer a altres ajuntaments amb propostes similars i al sotsdirector general de participació en l’àmbit local de la Direcció General de Participació Ciutadana de la Generalitat de Catalunya. Seguint el reglament tipus sobre participació ciutadana aprovat per la Diputació de Barcelona a finals de 2004 vam introduir unes petites modificacions al nostre text i el resultat d’aquell treball va ser la moció que vam tornar a presentar el 26 de febrer de 2008. El resultat de la votació va ser:
  • 10 vots en contra dels regidors del PSC
  • 10 vots a favor dels regidors de CiU ERC i L'Altraveu
  • 1 abstenció del regidor no adscrit. 
La proposta no es va aprovar havent d'utilitzar el vot qualificat de l'alcalde per desempatar la votació i donant el seu vot contrari a la proposta, la qual cosa evidenciava que a banda d'arguments tècnics, s'hi afegia la poca voluntat política.

El 29 de setembre de 2009 es va tornar a presentar la moció i no es va aprovar amb el  resultat següent:
  • 10 vots en contra dels regidors del PSC
  • 8 vots a favor dels regidors de CiU i L'Altraveu 
  • 2 vots en contra d'ERC

1 comentari:

Anònim ha dit...

Ara, ho teniu clar: 13 en contra, com a mínim. I seguim...