dimecres, 21 de setembre del 2011

Més endeutament, per a què?

En el darrer ple municipal i amb els vots en contra de l’Altraveu, s’ha decidit realitzar una altra operació de crèdit per mantenir el precari equilibri econòmic de l’Ajuntament. Una vegada més es realitza una operació d’enginyeria financera per maquillar que el pla de sanejament no rutlla; però la bola de neu cada cop és més gran.
Cada vegada més tenim un ajuntament endeutat amb la voluntat de salvar les dificultats presents sense preveure el que passarà en un futur.
Des de l’Altraveu entenem que és inevitable que un ajuntament tingui dèficit; entenem que fins i tot és necessari, perquè creiem fermament que en temps de crisi l’administració ha de respondre al ciutadà, però no hem vist accions reals per subsanar aquest dèficit o, les que hem vist, són sovint lluny del que nosaltres considerem que cal assumir.
No volem, per exemple, el dèficit que s’ha generat en la construcció de la plaça major, per finançar el polígon fantasma de Can Bages, perquè arribi la xarxa d’aigües Ter- Llobregat per un polígon inexistent, per malbaratar recursos; per tot això no volem dèficit. En canvi, sí que acceptaríem el dèficit per polítiques d’habitatge, per idees noves en habitatge social, per l'elaboració del pla d’inclusió social, per atendre problemes generats amb la crisi, per contrarestar retallades del govern...Però tot això no ho hem vist fins ara, i per tant no podem estar d’acord amb el tancament de l'exercici 2010, no podem estar d’acord amb una nova operació de crèdit que porta a aquest tipus d’endeutament al municipi. Cal anar pensant, doncs, si el valor del nostre deute repercuteix positivament o negativament a la ciutadania.

7 comentaris:

Anònim ha dit...

Es molt interessant el discurs que feu sobre el dèficit. Davant postures simplistes (es bo "per se", és dolent "per se") plantegeu, seguint els mestres keynesians, que el dèficit en temps de crisi pot ser-hi i hi ha de ser-hi, però no a qualsevol preu. Cal invertir bé: en iniciatives de reactivació econòmica i productiva, en mesures de protecció social, en manteniment de drets socials universals. Ara bé, no servei de res llencçar els diners a les escombreries (com es el cas dels exemples que poseu). Gastar per gastar no es reactiva l'economia i no es cubreixen les necessitats socials. Felicitats i endavant, aneu per molt bon camí.
Xavier.

Pere ha dit...

Vull felicitar-vos per explicar les coses del poble. L'Ajuntament no parla clar i cal que ens expliquin bé les coses. De moment, només ho he vist a L'Altraveu. Els altres es posaran les piles?? COM POT SER QUE L'ALTRAVEU TINGUI 2 REGIDORS NOMÉS? EM SEMBLA MOLT I MOLT INJUST!
El Xavi i l'Elisenda fan una feina brutal!!! Felicitats!

Unknown ha dit...

felicitats Xavi Bella per l'intervenció d'ahir, brillant!

Anònim ha dit...

Podríeu fer una explicació en números de totes aquestes operacions, del dèficit i el deute de l'Ajuntament, etc? Suposo que mirant la seva web ho podria trobar, pero la veritat no entenc mai els pdfs tan complicats que pengen, i crec que entre moltes d'altres coses que feu, podrieu fer-ne una explicació simple i entenedora pels que no sabem d'aquest camp.

Endavant Altraveu, gràcies per ser-hi!!

Elisenda Alamany ha dit...

En la publicació que estem treballant volem explicar totes aquestes operacions. A grans trets, dir que l'exercici 2010 tanca en negatiu; -652.000 euros. Per això, i perquè som en un pla de sanejament economicofinancer,ja que l'ajuntament està endeutat en un 95% aproximadament, cal demanar un crèdit (aquest és el 4t des que entrà en vigor el pla). Les propostes que ha anat fent L'Altraveu és la reorganització de regidories, el control de la despesa, la reconsideració del projecte del Mirador que ocasionà una desviació de pressupost de 2 milions d'euros, la compactació del polígon de Can Bages (oferint tècnics a qui havíem contactat nosaltres) per reduir el cost d'aquest -ja que el volien seguir tirant endavant-, el replantejament del sou dels càrrecs electes i la no-admissió dels que tenen els càrrecs de confiança...No té sentit plantejar un pla de sanejament si es demostra anualment que no rutlla, no té sentit que demanem més crèdit sense afrontar les grans despeses que hipotequen el municipi.
Entendràs que és llarg d'explicar, però espero que amb la publicació que engeguem puguem arribar a explicar amb claredat la situació de les arques municipals.
Gràcies.

Anònim ha dit...

Gràcies Elisenda, no esperava menys de tu, m'ho deixes una mica més clar. A veure què diu aquesta publicació i si aclareix una mica la ruïna municipal a tots aquests que no sabem massa de què va.

Xavier Bella ha dit...

Darrera els caps visibles hi ha una feina molt gran per part de molts.
I de tots és el mèrit si s'aconsegueix transmetre amb encert!