dimecres, 17 de febrer del 2010

La banca ètica


La banca tradicional és l’instrument de canalització dels estalvis de la majoria de la població sense, pràcticament cap alternativa. Per tant, hem d’exigir-li una responsabilitat moral sobre la destinació i la gestió dels diners dels inversors. La immoralitat es troba a incentivar els millors resultats econòmics sense preguntar-se com s’han aconseguit.

El concepte banca ètica s’inicia fa vint-i-cinc anys quan la societat comença a qüestionar-se el context econòmic mundial. La sortida a la llum pública que les inversions dels joves nord-americans finançaven la guerra del Vietnam, o que associacions mèdiques posseïen accions d’indústries tabaqueres, van fer reflexionar sobre l'ètica dels negocis. Aquets fets van posar en evidència l’ús dels estalvis particulars, per part de les entitats de crèdit, sense informar els titulars de la seva destinació.

La globalització està afavorint l’exclusió i la marginació econòmica, tant de persones com de països.És per això, que per respondre a aquestes desigualtats, diferents moviments alternatius treballen per l’equitat i la redistribució dels recursos de manera més justa. En el camp de l’economia potser tothom ha sentit parlar del Comerç Just. A aquesta iniciativa s’hi afegeix la de la banca ètica que financia projectes que tenen un retorn social i mediambiental. Alguns exemples són educació i formació, reducció de la despesa energètica i respecte als drets humans.En definitiva, la banca ètica dóna suport a iniciatives que generalment no impulsarien els bancs convencionals.Per conèixer més a fons la tasca que desenvolupa aquesta iniciativa, L’Altraveu ha organitzat una xerrada per al 25 de febrer a les golfes de Ca l’Alberola, a les 20.15hores. Hi esteu tots/totes convidats/des.