dijous, 26 de març del 2015

Reptes de futur en el camp de la discapacitat intel•lectual


El passat dissabte 21 de març va ser el dia mundial de la Síndrome de Down. El poc impacte que va tenir aquest dia a tots els nivells és un indicador més de com d'amagat segueix quedant aquest col•lectiu, així com el de les persones amb discapacitat intel•lectual en general, en el nostre entorn.

L'espai que es reserva a les persones amb discapacitat intel•lectual segueix essent un espai altament controlat, molt estandarditzat i amb un fort impacte del paradigma mèdic i rehabilitador. Tot això, acompanyat a més per una imatge de col•lectiu vulnerable i amb poca capacitat per a valdre's per ell mateix, ha dificultat que aquestes persones puguin exercir el seu dret a la plena ciutadania. Un dret que a l'estat espanyol és reconegut des del 2008, a través de l'adhesió a la Convenció de la ONU dels Drets de les Persones amb Discapacitat.

En aquest mateix sentit, l'aprovació l'any 2002 de l'ajut per al suport a la pròpia llar de la Generalitat, o la famosa, i mal anomenada, llei de la dependència del 2007 (llei de l'autonomia personal) havien suposat un pas endavant per a defensar el dret inherent a qualsevol persona a l'autodeterminació i a la responsabilitat sobre la seva pròpia vida. Però les retallades sofertes en aquest camp els darrers anys sota l'excusa de la crisi, que sempre impacta contra els estrats més febles de la societat, han truncat molts d'aquests avenços i han afegit encara més pressió a les entitats i famílies del sector a l'hora de poder trobar solucions a les possibilitats de viure una vida plena per a aquestes persones.

A Castellar, el de les persones amb discapacitat intel•lectual, és un col•lectiu important i amb una base associativa forta, i cal treballar per seguir afavorint i donant recolzament a totes aquelles iniciatives que busquin trobar els suports necessaris per a aconseguir una major participació, i per tant també una major inclusió. Perquè si volem viure en un poble realment just, hem de comptar amb totes les persones per a construir-lo, sense deixar a ningú fora.

Per a llegir més sobre el tema: 

*Recordem que L'Altraveu ha impulsat “Decidim Castellar” de la mà de Procés Constituent, , EUiA i Podem, i concorrerà sota aquesta marca a les properes eleccions municipals del maig.