dimarts, 14 de maig del 2013

Sobre el catàleg de Béns i la Revisió del Pla General (I)


Enguany s’està portant a terme a Castellar la revisió del Pla General (POUM) i després de les darreres reunions se’ns ha comunicat que es vol aprovar la redacció definitiva del projecte abans de finals d’any, i que malgrat estar recollit en el document inicial no hi haurà temps per fer la catalogació de Béns patrimonials i naturals de Castellar, tal i com s’havia promès. Des de L’Altraveu ens preguntem: perquè hi ha tanta pressa? Perquè es vol acabar abans de finals d’any? La redacció d’un Pla General suposa replantejar l’ordenament urbanístic i patrimonial de Castellar i no hi ha cap motiu per fer les coses amb presses, especialment quan han de quedar fixades pel futur dels propers 15 anys.

El document de l’avanç aprovat pel ple de desembre de 2012 contemplava aquest catàleg, per tant si no s’incorpora en aquesta revisió s’incomplirà l’acord del ple. Que aquest treball és laboriós i requereix temps ja ho sabien els que van impulsar la revisió. Cap llei obliga a obrir una revisió del Pla General (hi ha ciutats com Sabadell o Barcelona, que no l’han revisat mai) i tampoc cap llei marca un termini per tancar una revisió.

D’altra banda l'article 71 de la llei d'urbanisme diu que els ajuntaments han d'incloure un catàleg de bens que cal protegir. I Castellar no el té. El 2010 ja es va presentar l’inventari sobre el Patrimoni cultural de Castellar amb la promesa de que a continuació es crearia el catàleg de Béns. Si anem més enrere l’any 1999 ja se n’havia fet un altre però a la pràctica cap dels dos han arribat mai a formar part d’un catàleg, que és l’element que legalment protegeix el patrimoni. Cal dotar-se d'una normativa per protegir els Béns patrimonials amb singularitat pel municipi a fi efecte que en un futur cap particular ni institució pugui destruir-los. El fet de no tenir un catàleg ha obert la porta a malmetre o perdre alguns d’aquests béns, com per exemple la zona de Can Bages o el Molí d’en Busquets. Des de L’Altraveu pensem que aquesta catalogació és urgent i necessària, i ara en tenim l’oportunitat amb la revisió del Pla General. Demanem a l’equip de govern que es replantegi els terminis d’acabament del POUM i que inclogui la catalogació de béns tal i com estava previst. Qualsevol altra cosa serà un incompliment flagrant i una presa de pèl.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Els socialistes s'han de posar medalles com sigui, encara que sigui fent malament les coses. Quina presa hi ha en tancar aquest procés? Heu de procurar que les coses es fagin ben fetes, si no, què hi feu a l'Ajuntament? Ja n'hi ha pro de que fotin el que vulguin, feu que siguin lògics, i que actuin correctament, si us plau.