dimecres, 29 de maig del 2013

Per què paguem tant d’aigua?


L’extraordinari increment de la factura de l’aigua que s’ha produït a Castellar del Vallès, i que podeu consultar al vostre darrer rebut, és especialment greu tenint en compte la situació econòmica de molts dels nostres vilatans a causa de la crisi. Sumat al reguitzell de retallades de tots els serveis públics essencials, no és comprensible aquest increment en un element tan bàsic. Segons informa l’alcalde Ignasi Giménez al seu Facebook personal, l'increment és degut a la privatització de l'empresa de subministrament Aigües Ter-Llobregat (ATLL), per part de la Generalitat de Catalunya, disculpant-se i descarregant-se de responsabilitats.

Si analitzem la factura, veurem que el 70% del preu del metre cúbic de l'aigua és degut a taxes o cànons, entre les que podem observar una nova taxa de clavegueram posada per l’Ajuntament de Castellar. Cal a més indicar, que els canvis introduïts en l’ordenança de l’aigua (novembre 2012) han modificat les responsabilitats de la companyia d’aigües (SOREA) en relació al manteniment de la instal·lació de repartiment. Ens podem trobar, com ja ha passat a l’Avinguda Sant Esteve que una avaria amb fuita d’aigua en ple carrer no sigui reparada, i que la companyia s’espolsi la responsabilitat dient que aquesta és dels veïns. És a dir paguem més per l’aigua i a canvi tenim un servei pitjor.

Amb aquestes actuacions les polítiques d'estalvi d'aigua perden efectivitat, ja que no premiem aquells vilatans que fan l'esforç i prenen consciència de que l'aigua és un bé escàs i necessari, que s'ha de consumir amb responsabilitat. La recompensa en forma d'estalvi econòmic, quan es consumia menys aigua, no es veurà reflectida a la factura. Haurem de fer novament campanyes de sensibilització pel consum responsable de l'aigua?.

Cal recordar que l’Altraveu va votar en contra de la connexió de Castellar a la xarxa d’ATLL i va explicar en diverses ocasions, que abans de tirar endavant el polígon industrial “fantasma” de Can Bages, Castellar no estava connectat a la xarxa d'ATLL doncs podia abastir-se amb els recursos propis. Això permetia un bon control sobre els preus de l’aigua, que no s’havien de fixar en funció dels interessos d'aquesta empresa privada.

Cal recordar també que una part important de la despesa de la connexió a ATLL (de més de 5 millions d’Euros) ha estat sufragada pel municipi. Això vol dir, ni més ni menys, que hem fet una important despesa en les obres de connexió i a més ens pugen el rebut de l’aigua donant-nos un servei menor. És per tant imprescindible que l’Equip de Govern de Castellar expliqui clarament a la ciutadania com hem arribat a la situació actual. L’Altraveu considera que la seva aposta s’ha caracteritzat per un important manca de previsió i planificació, i que paradoxalment, un equip autodenominat Socialista és el que ha apostat per que la gestió d’un bé bàsic com és l’aigua passi a mans privades per que n’obtinguin beneficis a costa dels vilatans.

 ANNEX: Text extret de "l'Aigua en venda" publicat per l'Altraveu el 25-10-2012
"Tota aquesta operació ara repercutirà directament a la ciutadania amb un increment important del cost de l’aigua, sabent que sense la connexió estalviaríem 600.000 euros anuals. Ara a tot això, hi hem d'afegir la privatització de la part de què no en tenim gestió directa. L'impacte ecològic i social que tenen els transvasaments ja n'hem parlat altres vegades; però quan valdrà en diners recomprar allò que ens hem venut i era de tots?"

1 comentari:

Gavina de Cal Vedri ha dit...

Tant de bo tothom pogués parlar tant clar, les mitges veritats surten cares