dimarts, 11 de setembre del 2012

Discurs de L'Altraveu a la diada de Catalunya


 Imatge de l'acte unitari per la independència
(L'A, ANC, CAL, CiU, ERC, ICV, Reagrupament, SI)


Acte institucional
Fotografies extretes del setmanari L'Actual
Avui, Onze de setembre de 2012, som aquí per participar d’un acte per la defensa de les llibertats de la ciutadania. Som aquí per fer palès que som una societat plural i heterogènia que persegueix un únic objectiu: tenir el dret a decidir el nostre futur. Pensem que des de Castellar hem d’explicar a la ciutadania que els Països Catalans han de poder ser sobirans. Perquè l’únic camí de llibertat possible ara per ara, ens l’ofereix el dret a l’autoderminació individual i col·lectiva, un dret que l’Espanya actual no ens dóna. Per això, Castellar també ha de tenir una veu clara en el dret a decidir del nostre país. No podem seguir contemplant discursos institucionals de poca volada política referits a reclamar un finançament local durant més de trenta anys, que no arriba i que hipoteca, cada vegada més, els nostres pobles; la resposta ha de ser-ne una altra. Castellar i el poble de Catalunya sap que som en un moment important, decisiu per al nostre futur, i això s’ha de proclamar amb veu alta. Avui demanem que el govern català sigui valent i que tots aquells independentistes i tots aquells demòcrates que són al govern de Castellar, també.
Des de L’Altraveu, com a força local, sempre hem pensat que la reivindicació dels drets nacionals, així com el treball per a la transformació social que fem dia a dia, és l’única via per defensar de veritat la llibertat i l’autonomia dels nostres ciutadans. Les lluites independentistes del país estan estretament lligades als municipis, tal i com va demostrar la generositat de les persones que van participar voluntàriament en el desenvolupament de les consultes populars sobre la independència. Ja ho hem manifestat altres vegades, la gent ha de tenir el dret a decidir i per a nosaltres aquest dret ha de venir avalat per la conformació d'un moviment popular protagonista d'un procés polític i amo de les seves decisions.
Ara és el moment. Aquest Onze de setembre ha de ser diferent; ha de ser decisiu.
Des de L’Altraveu també som aquí per defensar que la Catalunya del futur ha de tenir un clar eix social i per assenyalar que l'actual crisi econòmica, de credibilitat institucional també requereix de posicionaments clars tant en relació a la qüestió nacional com a la qüestió social. En aquest sentit, el model polític i econòmic neoliberal que ens ha conduït a la crisi i que condemna també avui molts catalans i catalanes a l'atur i a la pobresa no pot ser el nostre full de ruta.
Pensem que en un context de retallades a l’educació i la sanitat pública, a atacs contra la nostra identitat lingüística i cultural, cal apostar per uns Països Catalans amb un nou model polític, econòmic i social que faci del nostre país, un model nacional de progrés autèntic on els catalans i catalanes siguin en el centre de les decisions que els afecten, i on les polítiques es facin pensant en la majoria i no en uns pocs. A favor del desenvolupament d'aquestes polítiques, tindrem unes administracions properes, sense duplicitats, capaces de prendre decisions, i assumir responsabilitats; sense excuses. Cal recordar que no hi haurà cap país lliure, per molt català que sigui, si segueix tolerant la desigualtat social. Així ho va deixar escrit Lluís Maria Xirinacs: una nació esclava, com un individu esclau, és una vergonya per la humanitat. I aquesta és la Catalunya que volem; no abaratim el somni.
L’acte d’avui, per altra banda, és també l’ intent més normalitzador per a un país. La millor manera de fer créixer la base social de l’ independentisme és precisament aquesta: oferir als catalans i catalanes tot l’espectre ideològic que aquesta mateixa societat reclamaria.
Així doncs, tenint en compte que el dret a l’autodeterminació és un principi fonamental dels drets humans, qüestió que està recollida a la carta de les Nacions Unides, com també al Pacte Internacional dels Drets Civils i Polítics que proclama que “Tots els pobles tenen dret a l’autodeterminació”, l’Altraveu sempre estarà a favor d’aquells que defensin la necessitat d’exercir aquest dret.
La independència ha d'esdevenir la nostra llibertat. La cultural, la lingüística, la política, la social, la individual i, al capdavall, la col·lectiva. La defensa d’aquest valor, darrere dels altres, ha de ser ara més ferma que mai per construir un futur il·lusionant i en llibertat. Visca Catalunya, lliure i justa!