Fa tres anys i mig va esclatar un debat polític i ciutadà sobre les dimensions de l’edifici pantalla i sobre el que representava un edifici amb aquesta estètica enmig del poble. Moltes de les crítiques al projecte, i a la relació econòmica amb el polígon especulatiu de Can Bages, van venir del PSC aleshores a l’oposició. Ara, un cop instal•lats en el govern, decideixen que l'edifici albergui l'anomenat centre de coneixement El Mirador. Les qüestions que ara hi ha sobre la taula posen en evidència que els problemes de fons d'aquest equipament venen de la decisió inicial de construir-lo i d'establir més tard els seus usos. Amb les decisions preses sobre els usos d'aquest equipament estem perdent l’oportunitat d'utilitzar aquest equipament heretat per generar centralitat.
Què ofereix el Mirador al poble? Sense menystenir l’equipament tecnològic de les sales, subvencionat pel Plan Avanza del Ministeri, val a dir que les tres sales equipades són difícilment utilitzables per a una altra cosa. Qui visiti el Mirador, quan estigui obert al públic, comprendrà que al criteri amb què s'ha engegat l'equipament li manca voluntat per ser obert i per cobrir les necessitats del poble, i sobretot per ser catalitzador d'activitats populars. Per contra, es perpetua un centre que mira cap endins, restringint l'ús d’aquest a activitats de caràcter molt específic. On és la sinergia que podria haver-hi entre les activitats dels uns i els altres gestionades per l’empresa concessionària de l’equipament? L’Altraveu va defensar de bon començament que aquest espai fos un autèntic centre cívic, opció que hagués permès d’aglutinar diverses activitats culturals (no només d’ofimàtica), erigint l'equipament en un autèntic centre neuràlgic de vida al poble. Però no ha estat així.
A banda d’aquest fet, moltes són les mancances tècniques del centre. A tall d’exemple, no existeix una bona insonorització i això fa que no es puguin utilitzar la sala d’actes i la sala petita de l’auditori Municipal Miquel Pont a l’hora. Quan plou l’aigua s’escola entre la unió del nou edifici i l’antic, i el gran espai que guanyàvem per cedir s’ha demostrat ineficaç ja que entitats com la Coral Sant Esteve han estat emplaçades a assajar al vestíbul de la sala de petit format, en unes condicions inadequades, i no pas a El Mirador.
Per altra banda, l'intent de donar notorietat a l’edifici ha fet que els responsables polítics canviïn els noms de les sales de l’auditori sense que ningú no en tingui constància i que a més com a cim del despropòsit canviïn també el nom d’una part de la plaça Major que passa a ser la plaça del Mirador.
És, doncs, aquest un equipament de tots o només d’uns quants?
*En el web de l'Ajuntament podem llegir:
"Aquest nou espai d’accés i relació de la ciutadania amb l’administració és accessible des de la zona que recentment s’ha batejat com a plaça del Mirador." - qui l'ha batejat? -
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada