dissabte, 7 de març del 2009

Pensant el centre cívic


El passat dijous dia 26 de febrer des de L’Altraveu vam organitzar un acte titulat “Pensant el Centre Cívic” amb l’objectiu d’escoltar idees sobre projectes i models de gestió de diversos espais socials i culturals que funcionen actualment a Catalunya. Per avançar en el debat sobre aquest nou equipament que es vol crear a la Plaça Major, vam convidar al castellarenc Ramon Bernal, exdirector del Centre Cívic Les Basses (a Nou Barris, Barcelona), i en Xavier Urbano, responsable cultural de l’Espai Cultural La Farinera (del barri del Clot de Barcelona). Ambdós ens van anar desgranant diverses idees que es desprenen de la seva pràctica quotidiana professional, però també associativa, en diversos centre cívics. La idea de construir (i no només físicament) un centre cívic o espai cultural va engrescar des d’un primer moment L’Altraveu i per això la comissió social de l’agrupació d’electors va decidir que era un tema important per posar-s’hi a treballar. En aquest sentit, la nostra aportació al debat sobre la destinació dels diners del Fons Estatal d’Inversió Local (FEIL) va ser remarcar la importància de la rehabilitació de l’antic mercat com a part d’un futur centre cívic o espai cultural.
Entrant en el contingut de la xerrada, que s’enmarcava en la programació de les “Tardes de L’Altraveu”, els ponents van explicar que existeixen diversos models de gestió d’un espai d’aquest tipus: per part d’una entitat de segon grau, de l’administració local, o d’una empresa. A priori, no n’hi ha un millor que un altre, sinó que aquest s’ha d’adaptar a la realitat del municipi. Van remarcar, però, que sigui quina sigui la gestió aquesta ha de poder ser avaluada mitjançant mecanismes externs o de control, ja que cal aconseguir una gestió de qualitat. També es va fer esment a les dues grans funcions d’un equipament d’aquest tipus: com a espai de dinamització social i com a eina per a la cohesió social. Tant el Ramon com el Xavier van coincidir en la necessitat de definir el projecte abans de la construcció de l’espai. El disseny dels espais és un element indispensable i condicionador de futurs usos i activitats i aquest ha d’anar supeditat als objectius que li donem a aquest equipament.
Per últim, es va insistir en la idea que l’elaboració d’aquest projecte no ha de polititzar-se per poder elaborar un bon projecte i una bona materialització d’aquestes idees. És important analitzar bé les necessitats, fixar objectius i veure la millor manera per aconseguir-los. Cal que sigui un projecte comú de la ciutadania, entitats, col.lectius i polítics i s’ha de començar a treballar des d’ara en la seva definició. Des de L’Altraveu sabem que aquesta feina no l’hem de fer soles; sabem que en projectes d’aquests tipus és important teixir xarxes i crear inèrcies positives entre varis actors. L’organització d’aquest acte és el nostre primer gra de sorra en aquest sentit. És per aquesta raó que vam convidar a l’Ignasi Giménez, alcalde i regidor de joventut, a participar en aquest acte també com a ponent. Encara que declinés la nostra invitació, continuem pensant que és important mantenir ponts oberts i que cal treballar de valent per crear el millor projecte entre totes i tots. Tenim un repte il.lusionador entre mans i ens hi hem de posar amb ganes!