dilluns, 30 de març del 2009

Més incompetències a Can Bages


L’any 1995, el Consell d’Europa definia el paisatge com una manifestació formal de les múltiples relacions que hi ha entre una persona o una societat i un espai topogràficament definit en un període determinat. L’aspecte d’aquest paisatge és el resultat de l’acció, al llarg del temps, de factors naturals i humans, i de la seva combinació. Més endavant, l’any 2000, es féu un reconeixement, a l’European Landscape Convention, del paisatge europeu com a realitat que cal protegir. Per tot això, d’acord amb les propostes de l’Europae Archeologiae Consilium s’ha d’encoratjar un reconeixement legal del caràcter històric i arqueològic del paisatge, i cal dur a terme, a tots els països europeus, POLÍTIQUES ENCAMINADES A L’ESTUDI, A LA PROTECCIÓ I A LA DIFUSIÓ del coneixement dels paisatges històrics.
Amb relació a aquesta problemàtica, cal assenyalar també que, l’any 2005, la Generalitat de Catalunya va aprovar la Llei de Protecció, Gestió i Ordenació del Paisatge que, a part d’afirmar que els paisatges són el resultat d’una llarga acció humana, concloïa que el paisatge és un patrimoni cultural i històric.
Llegint això queda clar que el departament d'urbanisme d'aquest municipi està molt lluny d'aquests criteris i per això permet la destrucció sistemàtica de l’entorn, fa poc l'antic Molí d'en Busquets de l'any 1736, la desaparició de la mina de Can Bages i una antiga bassa, la destrucció de marges, camps, camins, boscos (arbres malalts segons ells) i ara per exemple permet la construcció d'una depuradora a 130 m. del Mas de Can Bages del segle XVI.
El 13 de gener de 2009, el govern municipal va aprovar en junta de govern local un document que van redactar els tècnics municipals on deien que no calia fer nou planejament per ubicar la depuradora a la parcel·la d'equipament municipal de Can Bages. El Pla General de Castellar diferencia clarament el que són equipaments amb clau C i el que són instal·lacions tècniques amb clau B, per tan si a Can Bages estava previst fer-hi una depuradora, el pla parcial hauria d'haver previst l'espai per aquesta instal·lació de 6100m2 i si no s'ha previst, ara cal refer el pla parcial seguint el que diu el Pla General, per que es va fer sinó?
Només començar les obres d’urbanització els promotors han incomplert el pla parcial, el pla de seguretat, el pla de gestió de residus...
Ubicar la depuradora en aquest espai i a 130m. del mas de Can Bages i en un lloc per equipaments municipals és un desencert i un regal als promotors que no es mereixen.
No calen lleis per justificar-ho, és suficient el sentit comú i la voluntat política per fer les coses ben fetes.