divendres, 14 de març del 2008

La ubicació de la setena escola no és idònia

Ja fa temps que a Castellar tenim problemes d'espai per ubicar escoles, instituts i altres equipaments. És fruit per un costat d'un creixement excessiu i per l’altre de la falta previsió o la poca competència dels qui van planificar, és un dir, el creixement de la nostra vila.
La sisena escola (El Sol i la Lluna), ocupa temporalment part del CEIP Sant Esteve i, no funcionarà fins d'aquí a un any. Ara, a corre cuita cal ubicar la setena escola, i l'actual equip de govern vol fer-la al costat de les pistes d'atletisme. La parcel·la assignada és zona verda i caldrà decidir en un ple la seva requalificació a zona d’equipament. L’Altraveu considera lamentable que una vegada més una decisió important caigui en mans del regidor trànsfuga, el que permet a l’actual equip de govern aplicar la política del rodet sense que ni tan sols intenti consensuar aquesta decisió. Creiem que cal valorar altres opcions possibles abans de tancar aquesta.
Segons el nostre criteri, no està ben pensat ubicar una escola a l'altra costat de la ronda de Tolosa, on restarà aïllada del poble i amb dificultats d’accés. Aquesta escola (de dues línies) generarà cada dia un nombre important de desplaçaments, molts dels quals seran en cotxe, i els que hi vagin a peu hauran de travessar una ronda molt transitada, amb el perill que comporta. Les escoles han d’estar properes als que les fan servir. A més, es poden generar expectatives de creixement residencial cap els entorns de Colobrers, Puig Verd, Can Casamada i Can Sant Pere Ullastre. Els exemples del Col·legi el Casal i el CEIP Sant Esteve, que ja es van construir lluny del nucli urbà, ens il·lustren sobre el que passa.
Una opció seria aprofitar l'espai de l'antiga Fàbrica Playtex, ara en procés ARE, esmerçant-hi els esforços que calguin per requalificar el sòl de forma urgent. També fora possible ubicar l’escola a la Plaça Catalunya. Una tercera possible ubicació seria ocupar l'aparcament de cotxes de la Plaça de la Fàbrica Nova i un tros de la plaça. Si replantegem aquella zona, vianantitzant el carrer Portugal seguiríem gaudint d'una gran de plaça al costat de l'escola que els caps de setmana podria obrir el pati fent més gran la plaça. Per aquesta opció cal canviar l'ús del sòl, de verd a equipament, com és el cas de les pistes, però ubicaríem l'escola dins del casc urbà i al costat de casa de molts ciutadans que en farien ús. Això donaria més vida comercial i social a la zona.
Amb aquest tema és imprescindible arribar a un consens entre tots els grups polítics per trobar la solució que sigui millor pel municipi.

1 comentari:

Gonzalo ha dit...

Simplement dir que estic totalment d'acord amb aquest comentari. Em sembla increïble que a aquestes alçades encara ens plantegem fer escoles als afores, més enllà de la ronda. Per si teniem prou problemes de trànsit, ara pose'm-hi totes les famílies portant als nens a l'escola en cotxe. És lamentable.
Espero que la pressió per aturar això i generar debat ciutadà funcioni.

Sort.