dimecres, 5 de març del 2008

El PSC no admet la participació ciutadana als plens municipals

El primer tinent d’alcalde titlla ”d’inadmissible” la proposta de l’Altraveu

Durant la campanya electoral per les eleccions municipals, el PSC va omplir-se la boca de participació proclamant que donarien molta importància a la qüestió participativa i de compromís amb la ciutadania.
És sabut que l’eix principal de l’Altraveu i la raó de ser de l’agrupació és la participació ciutadana a la vida política del municipi. És exactament per això que un grup de ciutadans ens hem agrupat per tenir veu i que se’ns escolti, i també per permetre que tothom qui vulgui pugui tenir veu. Així ho vam proclamar quan vam néixer i així ho vam repetir durant la campanya i després de la campanya. Fins ara.

El PSC també es va pujar al carro de la participació i la va defensar durant la campanya electoral com el que més. Evidentment no podien ser menys que els altres i, de paraula, no van dubtar a dir que serien els que més impulsarien les polítiques de participació i de contacte amb els ciutadans.

Ara ja no estem en campanya. Ara estem en les accions concretes del dia a dia. I com passa sovint en política (sobretot en campanya electoral), les paraules no es tradueixen en accions, en fets.

Conscients del nostre punt de partença, des de L’Altraveu no només crèiem en la participació quan vam néixer, o durant la campanya, sinó que hi hem cregut al iniciar la legislatura, i hi seguim creient ara. És per això que ja fa mig any vam presentar la proposta perquè els ciutadans poguessin participar en els plens i fer-hi preguntes i intervencions. El secretari ens van indicar que aquesta proposta no s’ajustava a la llei, i no la vam poder presentar al ple municipal.

Doncs bé, vist l’informe vam anar a trucar una altra porta, aquest cop la del sotsdirector general de participació en l’àmbit local de la Direcció General de Participació Ciutadana de la Generalitat de Catalunya. Recolçats en el reglament tipus sobre participació ciutadana aprovat per la Diputació de Barcelona a finals de 2004 vam introduir unes petites modificacions al nostre text i el resultat d’aquest treball és la moció que s’ha tornat a presentar. Una proposta, segons el mateix sotsdirector, que s’adequa al dret i que tant sols és qüestió de voluntat política poder-se implementar.

L’equip de govern del PSC va qualificar la proposta d’inadmissible i no la va acceptar entre d’altres motius dient que el secretari municipal tampoc li donava el vist-i-plau. És irònic que el mateix dia de la proposta de L’Altraveu, un grup de veïns demanessin tenir veu al ple per reivindicar les seves queixes sobre la gestió municipal al vianalitzar dos carrers del centre de la vila. Evidentment no van tenir possibilitat de parlar. L’Alcalde els hi va negar perquè la llei no ho permet, i els deu regidors del PSC es van preocupar que la llei segueixi sense permetre-ho durant molt temps.