divendres, 10 d’abril del 2015

L’Alcalde Ignasi Gimenez no ha controlat abocaments il·legals a la pedrera durant anys


9 d'abril de 2015, segueixen els abocaments a la pedrera de Vallsallent

Quan l'activitat extractiva de la pedrera de Vallsallent va finalitzar, l'empresa explotadora tenia l'obligació de restaurar la zona segons un pla de restauració aprovat el 1990, i que havia d'haver estat executat i acabat el 2005.

Lluny de complir amb els terminis establerts, l'empresa explotadora va sol·licitar l'any 2005 reconvertir la pedrera en un abocador controlat de terres i runes de la construcció, per així restaurar el forat realitzat. L'Altraveu es va oposar a la instal·lació de l'abocador, entre moltes altres raons, perquè és molt difícil realitzar un bon control del que s’hi acaba abocant per les grans empreses que l'estaven promovent. Però per part de l'equip de govern del PSC, ho van aprovar amb el vot favorable del transfuga de CiU. En aquell moment tot eren bones paraules i intencions, i fins i tot es va prometre fer un control periòdic amb una comissió de seguiment.

Actualment els fets ens donen la raó, com en tantes altres coses que hem anat denunciant i votant en contra mentre tothom hi votava a favor, Can Bages, connexió Ter Llobregat, pisos de protecció oficial...

I és que des de L'Altraveu disposem de material gràfic d'on es pot deduir que els abocaments irregulars fa anys que es produeixen, i davant d'aquests fets ens preguntem com pot ser que des l’ajuntament s’hagin deixat de fer els controls que es feien a l'inici del què s’estava abocant.

I malgrat la denuncia posada per l’Altraveu, l’activitat a la pedrera de Vallsallent continua sense impediments. El decret signat per l'alcalde Ignasi Giménez així ho permet. L’alcalde s'ha limitat a obrir un expedient informatiu per investigar els fets, requerir documentació a l'empresa sobre el material abocat, i demanar a l’empresa que aturi els abocaments si ho creuen oportú per a poder investigar els fets. L'Alcalde podria haver dictat una ordre cautelar de suspensió de la llicència, tal i com reclamàvem a la denúncia, per així evitar que el gestor elimini proves o tingui temps d'adequar-se a la llei abans de les inspeccions que es realitzaran. Perquè aquesta permissivitat?

Fins ara, malgrat el que es pugui mal interpretar dels titulars d’aquest setmanari, només s’ha obert un expedient informatiu per determinar si hi ha irregularitats, i no un expedient de disciplina, per tal de poder sancionar l'empresa si es demostren les irregularitats. Tan és la covardia de l'alcalde i el regidor de medi ambient Aleix Canalís, que han traslladat la denuncia a l’agència de residus de Catalunya, perquè siguin ells els que realitzin les inspeccions, malgrat que la llicència ambiental que permet l'activitat i que s'està incomplint és competència i va ser atorgada per aquest Ajuntament, amb la firma de l'actual alcalde.

No podem entendre com davant les evidències presentades per l’Altraveu, un regidor i un alcalde responsables no s'han presentat de forma immediata a l'abocador, per comprovar en persona si s’està incomplint alguna cosa, i en el cas de ser així retirar a l'instant i de forma imperativa la llicència d’activitat, alhora d'iniciar els tràmits sancionadors pertinents i els processos de restauració dels danys causats.

Des de L'Altraveu seguirem exigint des de tots els mitjans al nostre abast, explicacions deperquè no ho han actuat amb contundència, perquè han permès que l’empresa segueixi abocant un cop coneguts els fets, perquè se’ls han concedit dies de marge abans de que es faci una inspecció, perquè no s’ha controlat que s’abocava durant anys, i perquè no se’ns està facilitant tota la informació que hem sol·licitat amb la denuncia.

Si realment es vol el millor pel poble i el nostre entorn natural, s'ha d'actuar amb la màxima transparència amb el tema, s’ha de facilitar tota la informació als castellarencs, i deixar d'amagar-la i gestionar-la segons els seus interessos partidistes i electoralistes.

Finalment volem agrair a les tres fonts diferents que ens han comunicat el que estava passant a la pedrera. Al mateix temps ens preguntem el perquè venen a dir-nos-ho als de l’Altraveu i no al l’alcalde o al regidor corresponent. Creiem que les actituds que han tingut anteriorment amb temes semblants ha generat una desconfiança en la població que els considera incompetents per gestionar problemes com aquests.

Aquesta col·laboració ciutadana, al mateix temps, deixa clar que la participació de la població és importantíssima.. Només cal confiança i s’han d'obrir els canals necessaris perquè entre tots decidim Castellar.


20 juny de 2012 - Un abocador a la pedrera de Vall Sallent?

Altres articles de l'Altraveu sobre Residus Urbans: Clica aquí

2 comentaris:

Anònim ha dit...

A veure si m'aclariu un dubte: la denúncia que heu presentat, què ha sigut? Un avís a l'Ajuntament de que no està fent el que hauria de fer, i llavors l'Ajuntament s'ha posat la medalla demanant papers a l'empresa, o bé és una denúncia per mala gestió i portarà l'Ajuntament davant d'un Jutge? Sembla com si us haguèssiu "xivat" a l'Ajuntament, i aquest intenti fer el que no ha fet fins ara. S'ha denunciat als Mossos?
Espero resposta. Gràcies. Carles Pérez Creus

Britania ha dit...

Bon dia. 7 anys després de la denuncia, no s'ha tornat a parlar del tema? Va haver-hi cap tipus de resolució o sanció? No he trobat cap més informació al respecte...