divendres, 26 de juliol del 2013

A favor de totes les entitats

Des de l'inici d'aquest any algunes entitats esportives de l'estat han tingut inspeccions de treball que buscaven fer complir la legislació laboral d'aquelles persones que col•laboren amb aquestes entitats. Aquestes han acabat amb greus sancions que han generat una gran alarma.

Aquestes inspeccions es produeixen perquè les lleis actuals, redactades i aprovades des de fa anys per governs de tots colors, no distingeixen ni tenen en compte les particularitats i la realitat actual del teixit associatiu, actualment en un procés profund de canvi. La davallada cada vegada més accentuada del voluntariat, ha provocat que les entitats hagin de remunerar i compensar d'alguna manera, l'esforç i la dedicació de les persones que les tiren endavant, creant perfils semiprofessionals, a cavall entre el voluntariat i el treball remunerat.

Des de L'Altraveu creiem completament imprescindible i necessari el treball que realitzen totes les entitats del nostre territori, per ser elements cohesionadors i desenvolupadors de la societat organitzada. D'aquesta manera cal adaptar les lleis a la realitat d'aquestes entitats, per tal de garantir que puguin seguir oferint totes les seves activitats complint la llei, i amb les màximes garanties laborals i de dedicació de tots aquells que hi participen.

Però per demostrar el suport a les entitats, cal molt més que una proposta formal de partits polítics al ple municipal. Des de l'Ajuntament i l'equip de govern cal impulsar polítiques valentes i imaginatives per aconseguir coordinar esforços entre entitats i institucions, per tal de poder superar juntes i amb força totes les dificultats i adversitats que estem patint actualment: servei d'assessorament legal, gestió conjunta dels equipaments, cessió gratuïta de pàgines per a publicitat als mitjans públics, espais de participació, coneixença, debat i decisió, són només alguns exemples de les moltes accions que es poden portar a terme a nivell municipal per ajudar, impulsar i donar suport al teixit associatiu. Demanar una moratòria de les inspeccions i un canvi de legislació per adaptar aquests casos laborals a les entitats esportives, deixant totalment de banda la resta de entitats culturals i socials que també fan una feina, com a mínim, igual d’important en el nostre poble, és just? Per què no es demana que les lleis laborals s’adaptin a la seva idiosincràcia com amb les esportives?

Des de L'Altraveu seguirem participant activament des de dins i fora de les entitats, al carrer i amb la seva gent, per vetllar que el pols de Castellar segueixi ben viu.