dimarts, 9 d’abril del 2013

La deixalleria de Castellar admet productes amb amiant



El setembre de 2009 l'Altraveu va presentar una moció per que la deixalleria de Castellar admetés l’emmagatzematge de productes que contenen amiant, i així evitar que vagin a parar als marges dels rodals, esmicolats amb les runes o al mig del carrer. Aquesta moció es va aprovar per unanimitat.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS), adverteix que manipular sense cura productes que contenen amiant pot ser molt perillós per la salut, per això la moció proposava l’el•laboració d’un pla de mesures per poder deixar el producte a la deixalleria amb la màxima seguretat i que aquest es pogués guardar correctament.

La moció també proposava la difussió a tota la ciutadania d’aquest servei i la sensibilitatzió de la problemàtica amb coordinació amb els pobles de l’entorn.

La setmana passada, es publicava que: “Castellar recicla més”. En aquesta notícia es posava de relleu que Castellar a l’any 2012 incrementa la valoratizació amb un 41,50% i redueix els residus en un 0,76% respecte l’any anterior, quan hem anat a valorar aquestes dades al web del Consorci per la Gestió de Residus hem comprovat que la informació és basada en xifres encara provisionals.

Si a la deixalleria de Castellar des de l’any 2009 s’estan recollint productes que contenen amiant es fa extrany que no s’esmenti aquest servei en aquesta notícia, sobretot, per que en l’àmbit del vallès occidental i fora de l’àrea metropolitana de Barcelona possiblement és l’única deixalleria que ofereix aquest servei.

Segons el nostre parer, els mitjans de comunicació públics haurien d’informar amb més detall sobre la capacitat de la deixalleria per rebre fibrociment atès que és un material perillós. Així mateix, el govern municipal hauria de fer-ne la difusió adequada tal i com es va comprometre amb l’aprovació de la moció que esmentava que calia fer-ne difusió i proporcionar el material necessari. Aprofitem doncs aquest espai d’opinió per fer saber a tothom, que a Castellar i gràcies a l’acord unànim del ple, la deixalleria admet aquest material.

En aquest web hem creat un espai anomentat  "L’Amiant a Castellar" on hi trobareu informació d’aquest tema: precaucions que cal tenir en la manipulació, elements que poden contenir amiant, imatges d’abocaments a Castellar, normatives o com gestionen l’amiant d’altres deixalleres que ofereixen aquest servei.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Com tot, al govern els hi bufa.