dijous, 21 de juliol del 2011

No és el nostre Pla de Mobilitat

En el darrer ple municipal es va aprovar el pla de mobilitat per els propers anys  a Castellar. Des de L’Altraveu pensem que és un pla de mobilitat que prioritza el vehicle a motor davant el transport sostenible, que busca abans places d’aparcament de cotxes que carrils per desplaçar-se amb bici. Ens sembla que en línies generals falta voluntat, imaginació i valentia per prioritzar elements més sostenibles i que encaixin millor amb els models europeus. Nosaltres no volem només un pla per complir l’expedient volem un pla valent i amb imaginació que permeti prioritzar el transport públic i la bicicleta i ens sembla que, com moltes coses, falta sobretot la voluntat per fer-ho.

Malgrat tot, és evident que també hi ha propostes interessants. La solució de la rotonda als Pedrissos per solucionar les cues de la carretera de St. Llorenç semblen ben pensades, la pacificació del centre té elements interessants, i la peatonalització s’ajusta bastant al nostra model, però en general ens dona la sensació que és un Pla que es queda curt en tot, poc ambiciós, de tràmit, sense convicció i que no respon a les nostres expectatives. Pensem que s'ha malbaratat, com tantes vegades, una oportunitat transformadora que impliqués un canvi de model de mobilitat, on la gent que va participar d'aquestes jornades (que van ser moltes) veiessin que valia la pena participar i no instrumentalitzant-ho per justificar allò que ja es tenia pensat d'entrada.

Pot haver-hi un altre model perquè també és possible una altra realitat, només és qüestió de proposar-nos-ho, de no seguir la senda del que ja està transitat. Tenim la vila que tenim però només és qüestió de voluntats planificar-la amb valentia cap a noves realitats, sense anar a remolc d’altres ciutats amb els mateixos models. És una llàstima seguir perdent anys intentant modificar un model que tard o d’hora la propia realitat canviarà, un model que prioritza i defensa els espais del vehicle a motor, un model retallat i conservador que no és el nostre. 
Legítim, però no el nostre.