dijous, 14 de juliol del 2011

Fer possible l'ús habitual i segur de la bicicleta (i del patinet)


El passat diumenge dia 10 es va realitzar la IV Bicicletada pel Vallès en defensa dels camins, vies verdes i carrils bici, que tradicionalment organitzen les Candidatures Alternatives del Vallès, de la qual forma part L'Altraveu.

De la Plaça Major de Castellar van sortir 50 ciclistes que seguint camins de comunicació rurals, van anar-se unint amb altres grups provinents de diferents localitats per coincidir finalment tots a Cerdanyola. Allà es va fer un acte de recepció en que el Conseller Comarcal de les CAV va dirigir unes paraules d'agraïment i estímul per la participació en l’acte.

Des de l'Altraveu volem agrair la participació de totes i tots aquells que van sortir de Castellar, perquè creiem que cada dia es fa més necessària la recuperació de vies de comunicació rural entre les viles del Vallès, així com l’establiment de xarxes urbanes amb carril bici. En les vies urbanes l’ús de la bicicleta permet una mobilitat fàcil, saludable i neta que permet la reducció en l’emissió de gasos contaminants. El mateix passa en les vies rurals que a més permeten un gaudi paisatgístic important i la pràctica esportiva.

A molts llocs d’Europa o del País Basc per exemple, s’ha implantat una xarxa de carrils bici tant urbans com interurbans que permeten una mobilitat segregada dels vehicles motoritzats, incrementant la seguretat dels qui la utilitzen. Això ha dut a que la bicicleta s’hagi convertit en un mitjà de transport habitual.

A les trobades, amb participació oberta, que s'han realitzat darrerament en relació a l'elaboració del Pla de Mobilitat, hi han hagut força propostes en aquest sentit, tan per part dels adults com per part del Consell d'Infants, que són els que més habitualment es desplacen pel nostre municipi tant en bicicleta com en patinet. Cal avançar en aquest sentit i recollir la sensibilitat mostrada per la ciutadania, i és l’administració qui ha d’impulsar les mesures que permetin avançar, de forma planificada i participativa, en la implantació d’una xarxa de carrils bici i vies rurals de comunicació. Aquí és on cal la voluntat política de fer factible allò que és beneficiós per a tothom.

A veure si aconseguim que allò que diu la cançó, “ si tu vas al cel amb patinet (o bicicleta), fes-m’hi un bon lloc que hi pujo jo”, no quedi només en metàfora i s’apropa a la realitat.