La segona taula rodona del cicle "Construïm el programa de L’Altraveu", dedicada a habitatge, polítiques socials i laborals, ha aportat nous elements a l’agrupació d’electors per elaborar un programa sòlid de treball pels propers quatre anys. L’acte, que s’ha dut a terme al Casal Catalunya, ha esta presentat per Joan Moyà i ha comptat amb la participació de Lleonard Barrios (de L’Altraveu), Ada Colau (de l’Observatori DESC i impulsora de la Plataforma d’Afectats per les Hipoteques), Gemma Galdón (de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques) i Manuel Navas (de l’Entesa per Sabadell), així com també amb les intervencions de ciutadans i ciutadanes del municipi. Lleonard Barrios ha iniciat l'acte explicant el treball que ha realitzat l'agrupació d'electors aquests quatre anys, on ha destacat el treball en profunditat sobre polítiques d'habitatge que es va plantejar com un primer esborrany de discussió entre el govern i els partits de l'oposició però que no va tenir una bona acollida per part d'aquests.
Manuel Navas ha exposat que, malgrat els governs locals no tinguin competència directa en ocupació i treball, hi ha diversos àmbits en els que es possible portar a terme polítiques des de l’administració més propera al ciutadà: començant pel propi ajuntament i també intervenint en l’entorn més immediat (foment de l’ocupació, formació...). La clau, però, de tota actuació es la voluntat política. Ada Colau ha explicat breument com han sigut les polítiques d’habitatge a l’Estat espanyol i Catalunya. Encara que tinguem un marc jurídic molt garantista, aquestes han anat a remolc del mercat i d’una clara dependència amb una construcció desenfrenada. Ara, en època de crisi, no hem arribat a resoldre el problema a l’accés a l’habitatge sinó que s’està donant el fenomen de pèrdua d’ habitatges a través de les execucions immobiliàries i els desnonaments causat per problemes econòmics. Segons Ada, és urgent actuar sobre dos problemàtiques: que s’accepti la dacció en pagament com succeeix a tots els països europeus (L’Altraveu ha defensat una moció en aquest sentit al darrer ple) i que s’aturin els desnonaments. La ponent ens va explicar que, tot i tenir poc recorregut, el govern local pot fer també petites passes en aquest sentit. En la primera de les problemàtiques l’Ajuntament pot recollir informació i acompanyar als afectats, en la segona, impulsar mesures per aturar/prohibir aquest tipus d’accions (com ja han fet alguns governs locals).
Per la seva part, Gemma Galdon ha plantejat com des de l’àmbit local, i a diferencia d’altres països d’Europa, es fomenta un securitarisme que pot posar en dubte la defensa de drets i llibertats fonamentals. En comptes de criminalitzar la pobresa, criminalitzem al pobre; en comptes solucionar problemes socials els hi donem sempre una solució policial; en comptes d’apostar per la cohesió social, busquem vots amb discursos irresponsables i xenòfobs. Un dels últims exemples el tenim a Vic on CIU, PSC i ERC han votat a favor de no empadronar ciutadans extracomunitaris. La darrera taula rodona d’aquest cicle estarà dedicada a Participació, Educació, Cultura i Joventut i es durà a terme a l’edifici del Mirador el proper dissabte 5 de març a les 11 del matí.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada