dijous, 18 de juny del 2009

Situació econòmica delicada

L'ajuntament de Castellar del Vallès ja porta alguns anys amb una situació econòmica delicada i per això en aquest darrer ple es va presentar un pla de sanejament econòmic. Al govern li ha costat reconèixer o fer pública aquesta situació. Sembla que segons quines realitats no es consideren d'interès pel municipi. Quan l'economia de l'ajuntament va malament, va malament l'economia de tots, per que tots som l'ajuntament i és per això que cal informar sempre amb transparència de tot allò que ens incumbeix com a ciutadans. Només d'aquesta manera podrem entendre el que es fa o el que no es pot fer.
Aquest govern ha decidit per exemple executar les obres de la connexió a la xarxa Ter-Llobregat, una obra que ens costa 3 milions d'euros i que és innecessària pel municipi. Amb els diners que costa aquesta obra que només respon a interessos particulars i financers ja no seria necessari aquest pla de sanejament i a més es podrien fer veritables polítiques d'estalvi d'aigua.
També pensem amb la Plaça Major, l'obra que ha endeutat més al municipi i que ha costat el doble del que es va pressupostar. En aquests moments, donada la situació actual, es podria aturar la finalització i així poder atendre millor necessitats prioritàries que té el municipi.
Una altra de les mesures correctores del Pla de sanejament és la congelació i, en el seu cas, reducció de plantilles de personal. Ens preguntem si en aquest col·lectiu també s’inclouran els càrrecs de confiança, aquestes persones que van entrar a l'ajuntament a fer política sense que sortissin a les butlletes de les eleccions i que suposen un sobresou i una despesa més que acabem pagant tota la ciutadania. No seria més lògic que aquests sous sortissin de la butxaca dels partits que els contracten? És el govern qui els necessita, els ciutadans de Castellar mai els han demanat ni tan sols donat confiança. Estem convençuts que ens estalviaríem molts més diners que fent fotocòpies a doble cara, moderar l'ús del telèfon i nòmines electròniques, mesures que és proposen en el pla de sanejament i que fa temps que s’haurien d’haver implementat per criteris d’eficiència i estalvi.
Els problemes de l’ ajuntament de Castellar van més enllà d’ un exercici que no es pot tancar per ser negatiu el romanent de tresoreria. Abasta un deute viu de 19milions d'euros i ara amb aquest pla, encara ens endeutarem més. Potser si el pla de sanejament s'hagués fet d'una manera més participativa les propostes a fer haguessin estat més realistes i efectives. Amb aquest pla restem a l'expectativa que la providència ens sigui generosa: fem un pla amb unes projeccions de futur molt optimistes, però que dependran de la conjuntura del moment, i de nou una fugida endavant. Anar passant i el temps dirà...
Donada la gravetat de la situació financera de l’ajuntament estem obligats per llei a fer un Pla de Sanejament, però no en aquests termes. Ens demanen signar un xec en blanc sense compromisos seriosos per sortir d’aquesta situació tan delicada. És per això que l'Altraveu no vàrem recolzar la proposta.