diumenge, 29 de gener del 2012

La prudència aconsella que és hora d'aturar aquesta obra

Torrent de Colobrers 20/01/12
El passat dijous 26 de gener l'Altraveu va entregar una carta a l'alcalde de Castellar sol·licitant que insti el Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme a paralitzar de manera immediata la construcció d'aquesta infraestructura.

Just quan l'esvoranc de Colobrers ens serveix de mesura de la destrossa ambiental i de la petitesa política davant d’accions que agredeixen el territori, ens arriba la notícia que el govern francès ha suspès les obres de connexió entre el Llenguadoc i l'Empordà. França al•lega que no hi ha necessitat d'aquesta infraestructura milionària perquè no respon a les necessitats energètiques actuals. I nosaltres, què hi diem? Hi som a temps?

En els darrers anys, massa vegades hem vist que allò que passava per infraestructures d'interès general, en realitat ho eren d'interès privat. El guany no era el rèdit social de l'infraestructura, sinó el negoci lucratiu de la seva construcció: transvasaments, aeroports, pistes d'esquí, etc. La llista és llarga.

El debat energètic d'aquest país és prou important per no anar amb presses i improvisar sobre un model que marcarà els pròxims decennis. França diu que no. Nosaltres podem fer el sord? La prudència aconsella que és hora d'aturar aquesta obra i repensar-la. Creiem que després de l’impacte que hem comprovat als boscos i als torrents dels nostres entorns, de les declaracions institucionals que són contràries a aquesta obra, ara estem obligats a aturar-la i donar el temps que calgui per poder fer-ne un replantejament seriós. Com, sinó, podria entendre’s la nostra posició en contra d’aquest gasoducte?

Si bé és cert que, tal i com diu el BOE, la conducció preveia aportacions a la planta de cicle combinat del Besòs i a la futura planta de Bescanó, també ho és que no està pensada per abastir els municipis. Per exemple, Santa Eulàlia de Ronçana, un municipi afectat pel pas del gasoducte, continuarà sense tenir servei de gas natural perquè aquest gasoducte té com objectiu principal abastir gas, únicament, a Europa. Però Europa se’n desentén. Davant d'aquest desgavell polític i estratègic, aquí al rodal amb servitud i complicitat, es permet la destrossa ecològica en nom d'un bé superior intangible: Madrid, França, Europa; el progrés. Parlem-ne entre tots, perquè de moment els que ens venem el territori per un plat de llenties som nosaltres i les seves discussions ens queden molt lluny.

Arribats fins aquí, el gasoducte hauria de servir per posar sobre la taula debats que han quedat exclosos i silenciats: quin model energètic volem, quins interessos hi ha al darrera dels serveis bàsics, com és possible que la legislació ambiental es pugui aplicar de manera tan laxa per part de la pròpia administració i de les grans empreses. I quan aquests debats s'hagin participat amb serenor i tinguem les respostes a les preguntes, serà l'hora de mirar de gestionar les infraestructures de manera coordinada i no aïlladament, perquè les negligències en matèria ambiental tenen un preu econòmic i ecològic que no ens podem permetre.

1 comentari:

Anònim ha dit...

He convidat al PSC a que durant la propera campanya electoral de les municipals, portin el poble de Castellar als terrenys per on passa el gasoducte per tal de que tothom vegi que ho han deixat igual com estava abans de la destrossa, amb els 4 metres, és clar. Aixó els donarà més vots que les bosses vermelles. Bé, li he comentat al Senyor Canalís al seu blog.
Pep