dijous, 23 d’abril del 2009

25 d'abril 2009: Construint municipi des dels moviments socials


Aquest dissabte 25 d’abril en motiu dels 30 anys de les primeres eleccions locals, des de l’Altraveu celebrarem unes jornades amb el títol: “Construint municipi des dels moviments socials. L’aposta municipalista del teixit popular 30 anys després de les primeres eleccions locals”. Dins dels múltiples actes que es realitzaran al llarg de l’any, nosaltres hem cregut convenient posar sobre la taula que la política municipal no només s’ha fet des de les insitucions i partitis polítics tradicionals, si no que els moviments socials hi han jugat i juguen un paper destacat. L’aposta municipalista per part dels moviments socials catalans s’ha materialitzat en l’articulació de candidatures alternatives i en el treball del moviment veïnal i ciutadà.
Un bon reflex d’aquest fet són les últimes eleccions municipals de 2007 on més d’un centenar de candidatures alternatives i populars es van presentar als comicis i una cinquantena en va obtenir representació. Es tractava d'allargar espais d'intervenció política des del teixit social també en l'àmbit institucional local, i encara que no podem dir que sigui una experiència nova – tenim present l'UM9 de Sant Pere de Ribes, la CUPA d'Arbúcies o el COP de Ripollet ja a les primeres eleccions locals – si que és destacable l'augment exponencial d'aquestes experiències.
Les jornades que durem a terme a Castellar, començaran al matí al Casal Catalunya, i al llarg del dia en diferents debats oberts a tothom, professors universitaris, regidors i regidores, membres d'organitzacions socials i veïnals vinguts d'arreu de Catalunya, el País Basc i Madrid discutiran sobre com han influït els moviments socials en la política municipal, com s’ha articulat la seva participació i quines propostes sobre qüestions mediambientals i de justícia social es poden aportar des de l’àmbit municipal.
Al vespre les jornades es traslladaran a la Plaça de Cal Calissó, on la cooperativa de productes ecològics l’Economat ens oferirà un sopar popular elaborat amb els seus productes i finalitzaran amb un concert dels grups DESECHOS i RAUXA, a la mateixa plaça.

Esteu totes i tots convidats. Us hi esperem!