divendres, 5 de juny del 2015

La força per canviar les coses


Itziar González, coautora del llibre La força per canviar les coses amb Arcadi Oliveres, ens parlava a la presentació d'aquesta obra a Cal Gorina sobre el compromís que cal teixir amb el nostre entorn per liderar la transformació en els nostres municipis. En aquesta conversa amb Oliveres i Pau Llonch, es va parlar del pacte necessari entre ciutadania i portaveus a l'Ajuntament. La fluïdesa i els canals reals perquè el veí del nostre replà pugui arribar a ser regidor és una de les màximes que hem anat defensant a Decidim Castellar i que vam poder debatre en aquesta conversa. Aquests ponents, que han anat fent presentacions del llibre arreu del territori, han anat debatent sobre la necessitat que els partits facin les seves sessions de debat i deliberació públiques. Malgrat pugui semblar una petició revolucionària, els diputats anglesos de la Cambra dels Comuns, per exemple, tenen cada dimecres a la tarda oberta l’oficina d’atenció al públic perquè els ciutadans, que en aquest cas no són del seu poble perquè són parlamentaris de tot l’Estat, hi vagin a presentar-los queixes, protestes i propostes. Per tant, nosaltres entenem que el màxim grau de la política s’hauria d’expressar d’aquesta manera on es definissin espais de participació i de democràcia directa i el ciutadà pogués fiscalitzar més fàcilment la tasca dels polítics. Tenint en compte la proximitat que proporciona el nostre municipi, cal continuar reivindicant que no només Decidim, sinó la resta de partits polítics, adoptin aquesta lògica i obrin les seves assemblees i comissions a tota la ciutadania. Però no només hem de canviar la forma de fer política, sinó també el seu contingut. Per això, a Decidim Castellar hem fet un programa que planteja un nou model productiu a petita escala on els serveis públics retornin a mans públiques i puguin gestionar-se des de l'Ajuntament. De fet, no estem sols reivindicant aquesta nova manera d'entendre l'economia ja que totes aquelles candidatures i col•lectius que s’estan comprometent amb la regeneració o la radicalitat democràtica estan fent propostes d’economia alternativa perquè es torni a posar les persones al centre de les decisions del poble; no només a l'hora de participar de les decisions més cabdals del municipi, sinó per oferir l'oportunitat de governar-nos.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Mentre manin partits polítics, d'aquests que es queixen quan la ciutadania els pren la cadira, és molt difícil, per no dir impensable, que els ciutadans puguin participar a l'ajuntament. A veure si el 2019 es pot aconseguir que els apoltronats d'aquí perdin la majoria absoluta, i comenci a entrar el poble més majoritariament, a l'ajuntament, perquè de moment,gràcies a l'Altraveu i ara a Decidim, ja hi ha anat entrant. Molta sort, companys!!!! Gràcies per ser-hi!!!
Ah, per cert, què farà l'alcalde? Tornarà ala diputació? Podrà passar el mes amb el sou d'alcalde?

Anònim ha dit...

Llegint aquest altre comentari, podrieu dir a l'alcalde que no necesita dedicació plena per exercir el càrrec, ja que aquests quatre anys anteriors ha estat "treballant" a plena dedicació a la diputació, on deuria tenir molta feina vist el gran sou que cobrava, i, a més a més, feia d'alcalde. Per lo tant, ara no necesita en absolut plena dedicació si abans ho feia de més a més. A veure què respón a aquesta qüestió.