dijous, 3 de juliol del 2014

Bicicletada de les CAV el passat Diumenge


El passat diumenge es va realitzar la Bicicletada que, arribada a la setena edició, organitzen les Candidatures Alternatives del Vallès, amb l’objectiu de sensibilitzar les institucions públiques i la ciutadania en l’ús de mitjans alternatius als sistemes convencionals de transport basats en el cotxe privat, molt contaminant amb combustibles fòssils i,per la mateixa raó, poc sostenible.

Creiem que cal aprofitar les sinergies positives que ajuden la valoració positiva de l’ús de la bicicleta, i indiscutiblement la gran afició existent actualment pels esports vinculats a ella, ajuden en molt a la extensió de la utilització del mateix mitjà més enllà de l’ús esportiu.

Cal, però que les condicions d’ús de la bici siguin les millors possibles, tant per la modalitat de muntanya, acondicionament de camins, com en la modalitat de carretera, assegurant la presència cada vegada més ampla del carrils bici urbans i interurbans, que facilitin els desplaçaments allunyant les bicicletes dels cotxes. Aquesta és una aposta que han fet un nombre cada vegada major de municipis de Catalunya, i cal que l’administració local incideixi amb més força en ella.

Per les característiques de Castellar, insistim una vegada més en la necessitat de facilitar l’ús combinat de la bicicleta amb els mitjans de transport col•lectiu, permetent en el transport interurbà la superació del fort desnivell amb Sabadell o Sant Llorenç, estimulant així que, malgrat aquests trams dificultosos, això no impedeixi que es puguin fer servir en el trams urbans a Sabadell per part de la ciutadania castellarenca.

I a costa de convertir-nos en reincidents, recordar que malgrat l’acord aprovat per unanimitat al Ple Municipal d’abril de 2008, Castellar no compte encara amb un Pla Director per les Bicicletes, ni sembla que hi hagi interès a l’Equip de Govern per la seva elaboració. Fa temps que reclamem un altre model de mobilitat que aposti pels mitjans més sostenibles: caminar i anar en bici, no tan sols com a lleure sinó com a mitjà de transport habitual per desplaçar-se a qualsevol lloc. Ara per ara qui va en bici topa amb obstacles, itineraris discontinus, perills, etc.

Les raons que justifiquen la participació en aquests tipus d’actes són molt variables en funció dels compromisos personals, i enguany hem vist disminuïda la participació pel que respecta a Castellar que està xifrada en 25 persones, tot i que en el recorregut cada vegada es veuen més bicicletes a nivell esportiu o familiar, justificant així l’increment de l’ús més enllà del caràcter reivindicatiu que nosaltres presentem. La caravana de Castellar a través del riu, es va trobar amb la de Sabadell a la Bassa de Sant Oleguer per continuar plegats cap a Badia del Vallès, on havia el punt final en aquesta edició, i on ens vam trobar un total d’uns 300 ciclistes procedents de les diferents localitats organitzadores.