dijous, 29 de maig del 2014

Li diuen democràcia però no ho és


El passat diumenge vam poder viure una nova “festa de la democràcia”, amb dues cares ben diferenciades. Mentre els partits convencionals amb interessos massa vegades allunyats de la ciutadania, ens demanaven el nostre vot per a poder seguir fent i desfent al Parlament europeu, als carrers de molts pobles i ciutats del nostre territori s'estava desenvolupant un autèntic exercici de democràcia real i directa. Una vegada més, i malgrat les prohibicions oficials per part de la Junta Electoral Central, les amenaces i l'actuació dels Mossos d'Esquadra, a Castellar més de 500 persones van participar presencialment en el MULTIREFERENDUM, responent diferents preguntes relacionades amb el tipus de conreus que volem als nostres camps, amb el pagament del deute públic, amb el control de l'energia i amb el procediment que regula les Iniciatives Legislatives Populars (ILP).

Tots ells són temes que afecten directament a la ciutadania, però que no han gaudit del debat públic suficient, ja que els partits convencionals han impedit que els ciutadans puguin participar d'aquests temes. Davant d'aquest fet, diferents entitats van decidir mobilitzar-se per poder realitzar un autèntic debat ciutadà sobre aquestes qüestions, i d'aquesta manera aprofundir en l'exercici de la democràcia.

Des de l’Altraveu, creiem que accions com les del MULTIREFERENDUM són el tipus de festa democràtica que volem celebrar, aquella on es decideixen temes que realment ens afecten quan toca, i no només cada quatre anys per escollir uns representants que ja decidiran per nosaltres, però malauradament no sempre a favor de nosaltres. L'èxit del MULTIREFERENDUM demostra que la ciutadania està disposada a discutir i defensar els seus arguments sobre qüestions que creu rellevants, i a més ho fa de forma col•lectiva i organitzada. Per això estem orgullosos d’haver participat en el MULTIREFERENDUM amb d’altres col•lectius per tal d'aconseguir noves formes democràtiques més justes. Moviments com el Procés Constituent, Som lo que Sembrem o la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, lluiten per que la democràcia sigui present dia a dia a tots els àmbits de la nostra societat, i no cada quatre anys com fan els partits convencionals.

És per això que, des del marc més general, ens n’alegrem molt també dels triomfs, també a les eleccions convencionals, de dos grans elements sorgits de la mobilització popular, que s’han vist reflectits també en els resultats a Castellar. Per una banda l’impuls de l’independentisme, que una part important de la ciutadania catalana ha recolzat de diferents formes en els darrers temps al nostre país i també des de Castellar. I de l'altre la irrupció de PODEMOS, que representa entre d’altres elements, una certa consolidació política d’aquells moviments del 15-M, que va ser molt present a Castellar i que semblaven desapareguts, però que s'han demostrat més vives, vigents, fortes i necessàries que mai, per tal d'aconseguir una autèntica democràcia, perquè cada vegada estem més convençuts, que la que tenim ara no ho és.