dimarts, 28 de gener del 2014

Castellar i la Guerra de Successió


A la comissió d’història de l'Ajuntament de Castellar s’està plantejant d'explicar la figura de Francesc Ametller en el marc dels actes del Tricentenari. Francesc Ametller va ser un jurista que va tenir un paper rellevant com a borbònic a la cort de Felip V. Es va exiliar a Sicília durant la guerra i va tornar per formar part del govern borbònic a Catalunya. Potseriorment,va tenir un paper important en la redacció del Decret de Nova Planta. Tot i l’interès històric del personatge, des de l’Altraveu pensem que també calia buscar una figura que hagués defensat Catalunya. És per això que hem proposat Antoni Meca i Cardona. Antoni Meca va néixer també a Castellar i es posà de part de l'Arxiduc Carles d'Àustria per defensar Catalunya de mans de Felip V. Tingué un paper destacat com a general en molts dels fets transcendentals de la història de la guerra. Ell i el seu pare van participar en les Corts de 1701-1702 i es mostraren contraris a l'acceptació de Felip V com a nou rei.Resistí l'atac de les tropes borbòniques a la batalla de Montjuïc durant el setge de 1706 i participà com a General a les batalles de Saragossa, Villaviciosa i Brihuegas, on va ser empresonat i, més tard, alliberat. Per tot això pensem que la figura de Meca és imprescindible en aquest tricentenari i s’adiu molt als actes que es volen fer al municipi. Des de l’Altraveu estem satisfets que s’hagi tingut en consideració la nostra proposta i volem seguir treballant per recuperar la història de la nostra vila. Especialment, la història de totes aquelles persones que van lluitar per defensar les llibertats de Catalunya com a poble.

Si voleu conèixer méssobre aquests dos personatges, aquí us en presentem una biografia resumida:

 Francesc Ametller i Perer
Aquest personatge fill del mas Ametller, es va casar amb Raimunda Pexo i Montserrat. La seva dona era neboda d'Oleguer Montserrat i Rufet. Ell va ser ardiaca, canceller de l'Audiència Reial, fundador de l'oratori de Sant Felip Neri a Barcelona i bisbe de la Seu. Aquest matrimoni tan avantatjós portà a Francesc a la Reial Audiència. Es casà dos cops més, realitzant bons casaments per assegurar-se i millorar la seva posició social. Amb la seva darrera dona va arribar a tenir fills. A la mort de Carles II, s'inicia el procés que portarà a la Guerra de Successió. Ametller segueix treballant a l'Audiència i es manté el càrrec quan Felip V arriba a Barcelona per jurar les Constitucions. Després es trasllada a treballar a l'Audiència de Mallorca, just abans que Felip V perdi la ciutat de Barcelona per la revolta de la majoria de les autoritats i de ciutadans catalans i amb l'arribada de les tropes austriacistes. De Mallorca fuig quan els austriacistes arriben i obté un càrrec de jurista a Sicília. Després de la desfeta de l'11 de setembre es crea la Real Junta Superior de Justicia y Gobierno, òrgan de govern borbònic a Catalunya del qual Ametller forma part. Ocupà llocs de rellevància en els governs borbònics a Catalunya i tingué un paper destacat en la redacció del Decret de Nova Planta (1716). Un document legal que posava punt i final a les institucions catalanes i dels altres regnes de la Corona. Aquest decret també suposava un nou model d'organització territorial i polític: el model borbònic, centralista i autoritari. Es va convertir en el jurista català amb més influència a la Cort. El 1717 es trasllada a la Cort de Madrid fins a la seva mort el 1726. 

Antoni Meca i Cardona 
Antoni Meca i Cardona va néixer a finals del segle XVII a Castellar del Vallès. Era fill de Josep Meca-Caçador, que també es posà de part de l'Arxiduc Carles d'Àustria, així com el seu germà Ramon Meca i Cardona. En saber-se que l'Arxiduc Carles d'Àustria es presentava a Barcelona per arrabassar-la de mans de Felip V, després del Pacte Internacional de Gènova, s'uní al bàndol austriacista. Antoni Meca tingué un paper destacat com a general en molts dels fets transcendentals en la història de la guerra. Ell i el seu pare van participar en les Corts de 1701-1702 en les que es mostraren contraris a l'acceptació de Felip V com a nou rei. Participà en el setge de Barcelona del 1705. Meca també fou membre del Regiment de Reials Guàrdies Catalanes a les ordres d'Antoni Peguera com a tinent coronel. Resistí l'atac de les tropes borbòniques a la batalla de Montjuïc durant el setge de 1706. El 1709 ja era comandant dels Guàrdies Reials, i més tard fou general. Entrà amb les tropes a Madrid i fou governador de Toledo. Participà a les batalles de Saragossa, Villaviciosa, Brihuegas, on va ser empresonat, i més tard, alliberat. Fou comandant en l'exèrcit de l'Empordà i destinat al bloqueig de Girona. El 1713 quan es signa el Tractat d'Utrech, que posà punt i final a la Guerra de Successió a nivell internacional, decidí no seguir a l'exèrcit ja que no era partidari de seguir la guerra a ultrança. Tot i que tenia ordre de traslladar-se a Nàpols amb el seu regiment, tornà a les seves possessions a Sabadell i al castell dels Meca, on morí. 

Fonts d’informació: 

1 comentari:

Anònim ha dit...

A l'antic escut de Castellar, no hi havia alguna referència als Meca?