dimarts, 11 de juny del 2013

La Bruguera i Can Bages en la Revisió del Pla General (III)

 Perquè l’actual govern socialista vol convertir l’illa industrial de davant de les pistes d’atletisme, coneguda popularment com la Molcasa en sòl residencial? És a dir, perquè necessita Castellar enderrocar naus relativament noves i algunes amb activitat, per fer-hi més habitatge plurifamiliar?

Segons el Pla d’Ordenació Urbana Municipal (POUM) de 1999 es va preveure que a Castellar es necessitàvem i es van planificar 193 hectàrees de sòl industrial. Actualment, 14 anys més tard, un 30% d'aquest sòl està sense ocupar, del qual més de la meitat correspon al polígon de nova creació de Can Bages, on tots els solars estan lliures des de la seva urbanització. La resta de sòl buit es troba al Polígon de la Bruguera, on cal sumar-hi totes les naus buides que per l’efecte devastador de la crisi s’estan quedant sense negocis. A tot aquest excedent de sòl industrial, cal sumar els més de 800 habitatges buits i obres inacabades per l’esclat de la bombolla immobiliària.

L’Altraveu ja va alertar en el moment de construir el polígon de Can Bages, que aquest no tenia sentit fins que no s’esgotés el sòl industrial lliure del que ja disposàvem, intuint que aquest polígon no responia a un futur augment de la demanda de sòl, si no a qüestions purament polítiques o especulatives.

A més a més, diferents estudis d'entitats i organitzacions ecologistes, ja advertien en el seu moment de l'interès de la zona de Can Bages, com a zona agroforestal d'interès connector entre el teixit agrari i forestal del Vallès. Ara, informes del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya referents a la revisió del POUM, esmenten les principals amenaces pel que fa a la permeabilitat ecològica i adverteix del coll d’ampolla que es dona al sud del terme municipal (just on s’ha fet la urbanització del nou polígon industrial de Can Bages).

Davant l'oportunitat que suposa la revisió del POUM, des de L'Altraveu creiem que seria més convenient replantejar l'ordenació del polígon de Can Bages, tal i com ja vam plantejar a través de diferents propostes en el moment de la seva urbanització. Es poden recuperar part dels terrenys per a activitat agrària o natural, compactant la seva extensió per a poder acollir naus més petites, assequibles i més d'acord amb les necessitats econòmiques actuals. D'aquesta manera reduïm l'excés de sòl industrial, mantenim les activitats existents, recuperem espai natural i agrícola, que ens permet millorar la connectivitat del corredor Penedès-Selva, alhora que dignifiquem un espai fantasmagòric i generem noves oportunitats econòmiques.

Aprofitant la campanya de civilització de “l’home” que procura darrerament l’ajuntament, i  parafrasejant a Victor Hugo, no estaria malament civilitzar també la relació de l’ajuntament amb l’entorn natural, perquè aquest també ens defineix.