dimecres, 19 de juny del 2013

El fracking: una nova bombolla que es vol obrir camí


L'Altraveu per Castellar vam presentar al Ple del 28 de maig una moció per declarar Castellar del Vallès lliure de fracking, i recolzar així el moviment social que demana la seva prohibició a tot el territori, tal com han fet ja altres països. CiU, PP i PSC van votar en contra de la nostra moció.

La fractura hidràulica (o fracking) és una tècnica agressiva - desenvolupada recentment per multinacionals del sector dels hidrocarburs als EUA - per extreure petroli o gas de zones amb baixes concentracions i de difícil accés. Gràcies a l’ús d’explosius i a la injecció de grans quantitats d’aigua a pressió barrejada amb sorra i un còctel de químics s’aconsegueix rebentar determinades roques del subsòl. S'obtè certes quantitats de gas o petroli – tot i que amb un balanç entre l’energia invertida i l’obtinguda molt baix – i es deriva una greu contaminació del subsòl i aqüífers amb compostos altament tòxics. La necessitat d’obrir constantment nous pous per anar esprement les possibilitats que “ofereix” un determinat territori -ja que els pous s'esgoten ràpidament - suposa el moviment de milers de camions amunt i avall movent moltíssima aigua, químics i llots tòxics, que amb el temps s’acumulen en basses que no sé sap com gestionar. Una vegada s' acaba tot, doncs, ens queda un territori devastat i una enorme quantitat de residus contaminants.

La indústria del sector dels hidrocarburs (sobretot del món anglosaxó) ha aconseguit crear, a través dels grans mitjans de comunicació, unes altes expectatives sobre les possibilitats del fracking, en un moment on les produccions dels pous de petroli estan declinant (peak oil). Això ha fet que les seves accions a la borsa hagin patit un fenomen de bombolla, originada als EUA. Per contra, la realitat extractiva dels pous de fracking en explotació està imposant successives revisions a la baixa de les produccions respecte de les previsions inicials, i per tant obligaria a una disminució del valor de les accions. Per tal d’evitar les pèrdues als accionistes, aquestes empreses han optat per inundar el món amb permisos d’investigació i extracció per fracking, començant per aquells països on troben menys requisits ambientals, i generant així una bombolla global.

Per tant, el fracking és també la cara fosca dels mercats bursàtils i de la dictadura financera que es fa cada dia més present en tots els àmbits; que subordina territoris, empobreix a les persones i agenolla democràcies. Seguir exprement, subvencionant i defensant a qualsevol preu aquest model energètic és la màxima expressió de la cultura de l’absurd. Tots ens hem de concienciar que aquest model energètic, i per tant econòmic i social, basat en els combustibles fòssils, està acabat i que cada vegada el preu que haurem de pagar per mantenir-lo serà més gran, per nosaltres i per les properes generacions. L'estalvi energètic i la transició cap a unes energies renovables en mans del poble, i no de 4 grans empreses on es jubilen els polítics, és el camí. Ens sembla una vergonya que el govern català no hagi volgut tancar les portes al fracking, i que a Castellar del Vallès el PSC, CiU i PP hagin votat en contra de la moció i els arguments que l'Altraveu vam presentar, sota l’argumentació que fan falta estudis per conèixer exactament les repercussions d’aquesta tècnica, quan ja tenim clares referències que no només es coneixen als cercles científics sinó també a nivell divulgatiu, com hem pogut veure recentment als nostres mitjans televisius i de premsa escrita, en forma d’informacions o reportatges. Enllaç als informes d'agències oficials europees i americanes que detallen les implicacions del fracking. http://aturemfracking.wordpress.com (Apartat Documents).