dijous, 14 de febrer del 2013

Un pla de present per als joves

Els joves són un dels pilars del Castellar del present. D’aquesta manera entenem que és bàsic que l’Ajuntament pensi en el jovent del poble més enllà del seu oci, i proposi polítiques públiques que vagin dirigides a tots els joves.

El projecte sobre acció jove de L’Altraveu no contempla, per exemple, el trasllat total i centralització absoluta de l’equipament de l’espai Tolrà a El Mirador ja que havia costat anys que els joves se’l fessin seu i gestionessin el seu temps. Així mateix les sinergies que existien amb la regidoria de serveis Socials, en el mateix espai, donava els seus fruits. Aquest trasllat, doncs, respon més a necessitats econòmiques i estratègiques (s’ha reduït un 30% la partida a Joventut en el pressupost d’enguany) que no a les necessitats reals dels joves. Amb aquesta decisió el servei d’activitats i esports a l’aire lliure també s’ha perdut, com també la base que fomentava la participació dels joves a les activitats: un espai de trobada, un lloc exclusivament per a joves i adequat a les seves necessitats. És per això que creiem que el Pla d’Acció Jove 2013-2016 presenta unes línies vermelles amb què no podem estar d’acord perquè es contradiu amb un model que defensem (l’acompanyament en l’autogestió) i no pas en el dirigisme. El Pla aprovat al mes de gener no s’ha realitzat en base a un estudi profund sobre la realitat del jovent del nostre poble, ja que molts dels elements que es presentaven en aquest estudi eren erronis o estaven desfasats. En segon lloc, no s’ha comptat de forma decidida amb la participació dels agents implicats. En aquest sentit, és estrany que el mateix regidor que fa uns mesos defensava les retallades en participació ciutadana al•legant que aquesta es podria fer de forma transversal des de totes les regidories, ara, des de la seva posició de regidor de joventut no hagi comptat amb la participació activa de centres educatius i de les entitats del poble que treballen amb infants, adolescents i joves així com amb els mateixos joves i les diferents associacions que participen en el nostre poble.

D’aquesta manera convidem a l’equip de govern a repensar de nou el trasllat que ha fet de l’acció juvenil de manera exclusiva a El Mirador, de dotar de recursos humans i materials, almenys com l’any passat a l’àmbit juvenil i treballar atenent a les demandes i necessitats reals dels que han de ser els vertaders protagonistes d’aquest Pla.