divendres, 8 de febrer del 2013

Propostes locals per a canvis socials

 Compareixença Ada Colau al Congrés dels Diputats

El drama dels desnonaments és sagnant i està en mans del Congrés de l'Estat poder canviar aquesta realitat. És molt significatiu però, que ni PP ni PSOE estiguin disposats a canviar la llei hipotecària i que es dediquin a seguir salvant els comptes dels bancs deixant així en una situació inhumana a milers de famílies (100 famílies cada dia a Catalunya).
Des dels ajuntaments es poden engegar accions per canviar, en part, aquesta situació i per apaivagar algunes de les conseqüències d’aquest drama social.
La proposta que vam fer des de l’Altraveu en el darrer ple anava en aquest sentit i va ser aprovada per unanimitat. Així, l’Ajuntament de Castellar instarà al Govern de 'Estat la reforma de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, i segur que molts altres municipis es sumen a aquesta proposta. Les plusvàlues es generen quan una persona efectua una dació en pagament del seu habitatge. A efectes fiscals, les famílies que es trobaven en aquesta situació havien de pagar una taxa que s’aplica a tota compravenda, entenent que hi havia un guany en aquesta transacció; però en el cas de la dació en pagament òbviament que no n'hi ha cap i no hi ha dret que s'apliqui aquesta taxa.
D’aquesta manera, a partir d’aquesta proposta, les persones desnonades no hauran de pagar aquesta taxa que entenem que és injusta.
Aquests canvis són necessaris i per això seguirem treballant propostes en aquest sentit, però des de l’Altraveu pensem que no n’hi ha prou i lluitarem per tal que tots aquests canvis que en un principi s’assumeixen com a impossibles per part de l’administració acabin sent una realitat, perquè és de justícia i perquè es pot. Com ha demostrat aquesta setmana el cas de l’Ahmed a Sabadell, un pare de família que ha aconseguit la dació i un lloguer social a traves de la pressió de la PAH i el barri de Torreromeu.
No ens cansarem de reivindicar i de demostrar que, amb voluntat política i social, les coses poden canviar. Però cal ser lliure per decidir i valent per a actuar.