dimecres, 20 de juny del 2012

Un abocador a la pedrera de Vall Sallent?


L'extracció de milers de tones de terra en una arcillera ha creat una gran alarma social entre els veïns de Bellaterra, un barri del municipi de Cerdanyola del Vallès, a l'Àrea Metropolitana de Barcelona.
 


La pedrera de Vall Sallent és actualment un forat a la muntanya situat a la dreta de la carretera en direcció a Terrassa i a sota de la part alta de Sant Feliu del Racó. Inicialment, per reomplir-la es volia fer una planta de triatge, però finalment, l’any 2009 es va aprovar un pla especial que permetia la seva restauració a base de terra neta extreta d’obres. La crisi de la construcció ha provocat que gairebé s’aturi l’aportació de terra i per tant també la restauració de la pedrera. Des de L'Altraveu tenim constància que l'empresa que gestiona la restauració de la pedrera ha obert contactes per valorar la possibilitat de reomplir el gran forat amb bales empaquetades que surten del tractament de les deixalles dels contenidors de rebuig. 

El govern de la Generalitat va ordenar el febrer d’enguany, la suspensió de les sol•licituds de plantes de tractament de rebuig per elaborar un nou pla i un nou programa que determinarà la nova localització per aquest tipus d’instal•lacions. 

A ciutats del Vallès com Rubí o Cerdanyola ja s’han contemplat propostes d’ubicació però han estat rebutjades degut a problemes mediambientals Aquests tipus de residus, malgrat rebre tractament per evitar males olors, com que contenen uns percentatges elevats de residus orgànics, provoquen la formació de lixiviats, residus líquids altament contaminants pel sòl. Un exemple d’aquests problemes es pot constatar a la planta actual de Cerdanyola, on a més de mig quilòmetre de distància se senten les males olors que provoquen les constants queixes dels veïns. 

Creiem que en la situació que es troba ara mateix, la pedrera de Vall Sallent podria ser una clara candidata i per això des de L’Altraveu hem demanat al govern d’aquest municipi que expliqui a la ciutadania quines són les probabilitats de que a Castellar s’hi pugui ubicar una planta de residus d’aquestes característiques. 

1 comentari:

Anònim ha dit...

Esperem que l'administració i l'associació de veins no ens fotin un altre gol.Hi pot haver grans interesos econòmics, però els veins del Racó tornarem a lluitar i tornarem a vèncer!!!