dissabte, 19 de maig del 2012

Per una ordenança de civisme a la mida de Castellar


Aquesta setmana L’Altraveu ha realitzat una roda de premsa per presentar la seva proposta per una ordenança de civisme per Castellar. Durant les darreres setmanes se’ns ha presentat per part de l’equip de govern un projecte d’ordenança per fer-hi esmenes. Hem fet saber al regidor de participació encarregat del procés, que tot i compartir la necessitat de regular l’ús de l’espai públic, aquest projecte d’ordenança que se’ns presenta no disposa d’un fons que permeti fer una esmena parcial sinó que cal repensar-la globalment. Pensem que en aquest document no hi ha cap element de diagnosi de conflictivitat i té una clara voluntat sancionadora: estendre llençols al balcó o qualsevol cartell, penalitzar la mendicitat, etc. Així mateix pensem que no aporta cap valor afegit respecte a la normativa actual i s’obre la porta a l’arbitrarietat dels poders públics i, en concret, de la policia local i es fa servir l’ordenança per regular aspectes que ja són reflectits en el Codi Penal o altra legislació.

Des de l’Altraveu creiem que s’ha de realitzar una anàlisi de quins són els focus d’incivisme al nostre poble per poder fer un treball a curt i llarg termini de manera realista amb el nostre municipi i proposem un pacte social que possibiliti que tothom sigui conscient i s’impliqui en la convivència del nostre poble. Aquest procés de Diagnosi, Pla de treball i Pacte Social és el que ha de dur finalment a la redacció de l’ordenança, però ara ens trobem en la redacció d’un document genèric extret d’un altre model de ciutat.

Creiem que si es toquen les ordenances de civisme, si s’uneixen tipificacions de delictes i sancions, és el moment de fer un replantejament general i pensar-ho amb deteniment. Per qüestions com aquesta, creiem que no s’ha de tenir pressa i fer les coses amb la millor garantia possible. Pensem que bé podria ser una tasca que podria fer la regidoria de participació com a encàrrec del mandat, ja que és un tema prou important i que afecta directament els ciutadans. És en aquesta línia que trobaran el nostre treball i col•laboració.