dijous, 31 de maig del 2012

Educar, com més aviat millor



Educar 'com més aviat millor' ha esdevingut una de les prioritats en les recomanacions d’organismes internacionals com l’Organització per la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) o la UNESCO (Organització de les Nacions Unides per l’Educació). Així, s’han fet recomanacions als països membres sobre la importància d’invertir en serveis d’atenció a la primera infància i per garantir la qualitat d’aquests serveis com a eines per reforçar els fonaments de l’aprenentatge al llarg de la vida dels infants i per satisfer les necessitats socials de les famílies. De fet, les dades de l’informe PISA de l’OCDE mostren que el rendiment escolar és superior entre els adolescents que van accedir a una escola bressol. Per tant, podem dir que en una societat que aposta per la igualtat i el progrés individual i col•lectiu, tenir una escola bressol pública de qualitat és un dret. 
Inicialment, les escoles bressol van sorgir com a resposta social però sobretot van aparèixer en un moment històric de notable incorporació de les dones al món del treball retribuït. En el ple de la semana passada vam unir-nos a la proposta que feia l’equip de govern a l’hora de reivindicar el finançament de les escoles bressol municipals de Castellar: El Coral i la de Colobrers. Cal destacar que les escoles bressol municipals (la xarxa bàsica a Catalunya) ha patit la reducció d’un 60% de l’aportació pública i una reduccció aproximada d’un 50% en el pressupost destinat a beques (inclou les de menjador i les llibres i material escolar). Des de L’Altraveu vam donar suport a no posposar les dates de preinscripció i la matrícula, per no generar més alarma entre les famílies i per responsabilitat amb les accions engegades des del municipi en aquest àmbit. 

Així mateix, també vam voler assenyalar que allà on té competència el PSC (llars bressol públiques i escoles de primària) caldria que fos coherent amb les reivindicacions de responsabilitat que fa a la Generalitat ja que encara que sembli una minúcia el manteniment dels centres escolars o de lleure també contribueix a tenir un ensenyament de qualitat. A hores d’ara es poden comptar almenys 30 incidències que afecten als equipaments educatius municipals i creiem que en el nostre municipi tampoc es poden evadir responsabilitats.

2 comentaris:

Raquel ha dit...

L'Altraveu està dient que a les escoles no s'està fent el manteniment que li pertoca a l'Ajuntament?

Elisenda Alamany ha dit...

Benvolguda,
Efectivament això és el que vam fer arribar a l'equip de govern en el ple passat, ja que alguns pares i mares, així com membres de la comunitat educativa castellarenca havien expressat queixes en aquest sentit i havien notificat a la regidoria el retard o la no-intervenció de l'ajuntament en fets relacionats amb el manteniment diari dels seus centres. Alguns d'aquests temes vénen des de l'estiu, altres estan relacionats amb goteres, filtracions d'aigua, serveis sanitaris que no funcionen, pilones que no baixen en els carrers vianalitzats per a l'ús en horari d'entrada i sortida escolar, etc.
Crèiem que donada la reivindicació que es feia a la Generalitat, també calia manifestar que l'educació és cosa de totes les administracions; des de la general fins a la municipal.
Cordialment,
Elisenda Alamany
L'Altraveu per Castellar