divendres, 16 de desembre del 2011

Història d'una destrossa natural silenciada

Torrent de Can Bages. Aquest bosc té els dies comptats

El gasoducte Martorell-Figueres que passa dins del terme municipal està tenint un impacte important en el torrent de Colobrers, en una zona considerada parc forestal d'especial protecció (Pla de Gestió de l’Espai Natural d’interès local Torrent de Colobrers; informe de Josep Germain i Otzet, març de 2007). Alhora, en queden afectats alguns camps de Torre Turull i les zones boscoses properes.
 
El torrent de Can Bages, recentment afectat per la construcció del polígon industrial també està amenaçat, les màquines han de passar prop de la desembocadura en el Ripoll, una zona humida de grans talussos i espessos boscos d’alzina i pins. Tal com hem pogut comprovar sobre el terreny s’estan creant unes pistes d'entre 20 i 30 metres d'amplada pel pas la maquinària, arrasant tot allò que hi ha. La destrossa afecta també de forma important als camins que de Castellar van cap a Togores, deixant un paisatge desolat en una zona d’alta utilització pels veïns i que l’Ajuntament de Castellar van declarar que es protegiria quan es va formalitzar el Parc Agroforestal de Llevant.

Des de L’Altraveu ens continuem preguntant de què serveixen els estudis que encarrega l’administració i que identifiquen quines zones s’han de protegir de forma especial, si quan es fan actuacions dissenyades per la mateixa administració s’obvien les seves recomanacions.  

Aquesta setmana en junta de portaveus ens ha quedat palès el poc control que l'ajuntament està exercint sobre aquesta obra. L'equip de govern ha buscat complicitat per que els hi fem costat amb un problema que ara diuen que no volen però que són ells qui han donat el vist i plau. Estem a l'espera de rebre tota la informació que hem demanat...

5 comentaris:

Agnès Galdón ha dit...

En el meu itinerari diari cap a la feina observo l'evolució de l'actuació duta a terme en la carretera de Sentmenat, en direcció a Polinyà. Si extrapolo la destrossa a la zona que assenyaleu, ja m'ho puc imaginar. Hi ha alguna proposta per, a més de denunciar-lo, acotar al mínim l'impacte de l'actuació de l'esmentat gaseoducte??

L'Altraveu ha dit...

Hola Agnès,
Malauradament,aquest gasoducte vulnera un estudi fet per Josep Germain que va encarregar l'ajuntament el març de 2007 i que protegia aquest territori. El que cal és conscienciar de la importància i autoritat que han de tenir certs documents que preserven el nostre entorn i establir aliances socials i polítiques (no unilaterals en afers d'aquesta magnitud) perquè coses com aquestes no succeeixin. Això a banda, ara cal supervisar l'obra per veure que no s'agredeix encara més l'entorn, que és del que tenim encara dubtes. Ho estem fent des de L'Altraveu i exigirem que es doni compte d'aquesta supervisió des de l'equip de govern. També cal estudiar bé altres qüestions de les quals no en tenim resposta; com s'estima el dany i quina és la compensació econòmica que rep Castellar. El ple de 22 de desembre en sabrem més. Recordem aquí que és obert i que pot venir qui vulgui. Ca l'Alberola 21 h.
Gràcies pel teu interès.

Anònim ha dit...

Us respondran el mateix dia del ple, i us donaran una resposta clara i convincent? Si no han donat informació, segons s'entén per amagar-la, us parlaran clar i diran tot lo que hauriem de saber sobre aquesta qüestió? Jo, personalment, els veig molt perduts quan fins ahir o avui no han obert boca (el regidor Canalís). Volen amagar-ho tant com poden, es demostra amb l'Actual, peró sort tenim de vosaltres, l'Altraveu. Felicitats. Pep A.S.

Manel ha dit...

Hola Agnès, el que és increïble és que per exemple fer un pont per atravessar el Ripoll amb bicicleta i saltar fins a Sabadell, o fer carrils bici pel poble és tècnicament impossible i a més diuen que la bici no té demanda. En canvi per soterrar un tub de 94cm es poden trinxar tonelades i tonelades de bosc, i aquí tot és tècnicament possible.
Tens raó, es podria haver previst reduïr l'impacte de l'obra però em temo que almenys des de l'ajuntament de Castellar no hi ha res previst i és que els ha enganxat amb els pixats al ventre.

Anònim ha dit...

El bosc és el bosc, els arbres són els arbres, els animals són els animals, les fulles són les fulles i els regidors a vegades no són regidors...