dimarts, 27 de setembre del 2011

Cicle sobre diversitat sexual i de gènere




Des de L’Altraveu, grup de dones Hipàtia i Reacciona hem escollit fer política des de l’entorn més inmediat, el nostre poble. Per això presentem un cicle de formació i debat sobre diversitat sexual i de gènere que comença el divendres 7 d'octubre a les 19.30 amb la ponència de la professora de teoria política, Máriam Martínez, amb el títol "El món i la política vistos amb perspectiva de gènere" que es durà a terme al local del Carrer Centre, 8.

Creiem que l’àmbit local és un interessant espai per a la transformació social. Però no només això. Entenem que l’acció política va molt més enllà d’aquella que duen a terme les institucions públiques, els partits polítics i la classe política professionalitzada. No només hi ha política a la institució. Però també sabem, i és el que volem treballar en el cicle, que hi ha política més enllà de l’esfera pública. Així doncs, entenem l’esfera privada com un espai important de lluita per l’emancipació. Ho hem après, entre d' altres, dels moviments socials i les aproximacions teòriques que interroguen la societat patriarcal i hetoronormativa.

Aquestes adverteixen que hem posat al centre tot el que és masculí (i no només els homes, sino també els valors que tradicionalment s’han vinculat a aquests) i instituït l’heterosexualitat com a pauta de relació afectiva i sexual única, amb les conseqüències materials que això provoca. És cert que en algunes coses, i gràcies a les lluites socials, s’han aconseguit importants millores respecte a un passat, però també ho és que encara queda molt per fer. Sense anar més lluny, existeixen importants desigualtats en l’accés a la renda i el temps segons sexe, una important segregació laboral de les dones, unes xifres insuportables de violència masclista, una infrarepresentació pública de les dones, la negació encara del dret a decidir sobre el propi cos amb la penalització parcial de l’avortament, la discriminació per motius d’orientació sexual, les dificultats quotidianes amb les que topen quotidianament les persones transexuals, etc.

La crisi s’està utilitzant com a coartada per la involució en drets i llibertats. I com no, també es retalla en polítiques públiques per la igualtat. Sense anar més lluny, la Generalitat ho ha fet recentement amb programes de prevenció de violència de gènere i de foment de la dona en l’àmbit laboral, entre altres. Nosaltres pensem que cal prioritzar aquestes temàtiques i és intenció treballar-les des del nostre entorn més inmediat. Us convidem a assistir-hi i a participar-hi!