dijous, 17 de març del 2011

És possible continuar creixent?

L’economia convencional suposa que és convenient i possible créixer exponencialment de manera continuada. Així funciona el capitalisme. Per a gairebé tot el ventall polític, el creixement econòmic és la millor recepta per resoldre tots els problemes socials. El millor exponent d’aquest creixement continuat és el sistema financer que suposa que una determinada quantitat de diner pot créixer a una taxa d’interès multiplicant-se indefinidament al llarg del temps.

A la natura, però, res no creix indefinidament. Per tant, el sistema econòmic que hem construït viola una de les regles més elementals del sistema biofísic del que formem part i és, per tant, insostenible. Aquesta contradicció fonamental entre el sistema biofísic i el sistema econòmic es manifestarà, segurament més d’hora que tard, en forma d’un increment constant dels costos energètics ja que, contràriament al que pensen els economistes, és l’energia i no les finances el motor de l’economia. Estem propers al pic de producció mundial de petroli i segurament que també de carbó, i no tenim substituts per les fonts energètiques fòssils que són les que avui cobreixen el 85% dels nostres consums.

Davant aquests fets, ens hem de plantejar com fer evolucionar el sistema i la societat actual cap a la sostenibilitat energètica, econòmica i demogràfica. En aquest camí, L’Altraveu acull una xerrada al Casal Catalunya divendres a les 18 h. amb Marcel Coderch, professor de telecomunicacions de la UPC i assessor en diverses institucions sobre temes energètics.
T’hi esperem!

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Algú m'ha dit que no feu només política. I és veritat.Felicitats per aquesta xerrada altraveuerus!

Llorenç

Anònim ha dit...

doncs si, va ser molt interessant. Gràcies!