dimecres, 20 d’octubre del 2010

Construint municipi des dels Moviments Socials

El passat 18 d'octubre a la Sala Lluís Valls Areny de l'antic Mercat Municipal es va presentar el llibre "Construint municipi des dels moviments socials". Elisenda Alamany va presentar l'acte referint-se a la publicació com "el llibre dels invisibles"  i va explicar que el seu origen rau en la jornada de l'abril del 2009, la commemoració dels 30 anys d'ajuntaments democràtics, que va fer-se a Castellar.
En aquesta jornada diferents ponents van compartir amb el públic assistent experiències locals a partir de plataformes, partits o agrupacions diverses relacionades amb temes socials, ambientals i urbans. Alamany va dir que amb aquest llibre s'enderroquen els estigmes i els tòpics que recauen sobre els moviments sociopolítics i va remarcar el fet que el llibre no és un document intern de l'Altraveu. El llibre editat per Marc Serrà, Gemma Ubasart i Elisenda Alamany és un conjunt d'articles de 27 autors diferents que permet tenir una visió de diverses lluites que s'han donat arreu del territori català i espanyol.

Seguidament va intervenir Joan Subirats catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona i autor del pròleg de llibre. Va explicar que "la política és la capacitat de mobilització social per resoldre problemes col·lectius", amb aquesta definició Joan Subirats deixa clar que la política no només pertany a les institucions i els partits malgrat que fins ara és el que s'ha anat reflectint.  Els partits, que neixen dels moviments socials i els sindicats (Labour Party), són fruit de les persones i  no dels sistemes institucionals. Les xarxes d'organització social al marge de les institucions són formes diferents de fer política. Aquesta realitat ens permet definir la vella política que és la que es dóna a l'administració i la nova política de la que ens parla el llibre i que treballa amb una altra lògica, fent de frontissa amb els agents socials.
Subirats va dir que "el llibre documenta bé l'existència des de fa molt temps de formes alternatives de manifestació política en l'àmbit local" i va apuntar la necessitat d'una sistematització d'aquestes experiències propositives que ajuden a veure amb claredat les noves relacions entre poder i societat.

Escoltar o baixar la presentació (mp3 38mb)