dimarts, 4 de maig del 2010

Viure a Castellar

L’Altraveu inicia amb aquest article una sèrie de reflexions i mesures al voltant del tema de l’habitatge. En aquest primer ens centrarem en una diagnosi de la situació del nostre municipi per valorar més endavant les mesures i propostes fetes per part de la nostra agrupació.

A Castellar, el febrer d’aquest any es va aprovar inicialment el Pla local d’habitatge 2010-2105. Aquest document fa un diagnòstic de la situació de l’habitatge al municipi de Castellar.

Pel que fa a la demanda, s'indica que és elevada per habitatges de dimensions reduïdes i de preu assequible per emancipació, creació de noves llars i gent gran. Entre el 2009 i el 2015 es quantifica que 242 llars quedaran totalment excloses del mercat, el que implica un nombre molt important de llars en situació de risc social, i que 482 quedaran excloses del mercat de propietat.

De l'habitatge de compra es destaca que a Castellar, malgrat que el preu ha baixat un 35%, segueix havent-hi una oferta important d’obra nova unifamiliar que segueix sent massa cara, el que impedeix a un nombre de persones important accedir a aquest tipus d'habitatge.

En relació a l'habitatge de lloguer, entre 2007 i 2009 el preu va patir un increment i a mitjans de 2009 va experimentar un petit decreixement per ajustar-se a la demanda, però tot i que de lloguer hi ha una oferta elevada els preus encara són massa alts per un sector important de població.

L’Oficina Local d’Habitatge durant l’any 2006 va atendre 279 persones amb demandes d'habitatge, xifra que el 2008 va apujar-se a 1003. L’interès majoritari era accedir a habitatge protegit de compra o lloguer. En aquesta demanda però, el 50% és per la creació de noves llars i l’altra 50% està vinculada a problemes d’allotjament.

Per assolir els objectius de Solidaritat Urbana que fixa la Llei del Dret a l'Habitatge per municipis de més de 5.000 habitants, a Castellar calen 491 habitatges destinats a polítiques socials.

Les dades que hem exposat indiquen clarament que al nostre municipi cal habitatge social. Un habitatge que sigui útil perquè els joves que es volen independitzar no hagin de marxar del municipi si no volen, per gent gran amb problemes econòmics i per famílies amb recursos limitats, sectors tots ells sense possibilitat d'accedir a l’oferta actual.