dilluns, 8 de març del 2010

El poder dels mitjans de comunicació locals

La segona xerrada dels "Vespres de L'Altraveu" va comptar amb una quinzena d'assistents que van apropar-se al Passeig, 142. "El poder dels mitjans de comunicació locals" era el títol que va donar la sortida a l'explicació de les experiències de Laia Altarriba (periodista autònoma, col·laboradora a mitjans alternatius i representant del Grup de periodistes Ramon Barnils) i Alberto Pradilla (periodista del Gara i col·laborador del mitjà independent Diagonal).

Altarriba va destacar el fet que si bé els mitjans de comunicació en origen eren considerats com aquells que vigilaven el poder, ara han esdevingut un engranatge de transmissió d'aquest. Va explicar la tasca que fa el grup de periodistes Ramon Barnils i també http://www.media.cat/, com a observatori del tractament de les notícies a diversos mitjans. També va analitzar diversos casos per evidenciar el poder que tenen els mitjans de comunicació i l'encontre i desencontre entre aquests i el poder. Va reivindicar el paper dels mitjans alternatius i la necessitat d'una premsa reflexiva i professional, allunyada dels condicionants que tenen els mitjans tradicionals.

Pradilla, per la seva banda, va parlar de la possibilitat real de crear mitjans alternatius als imperis periodístics però amb la necessitat que arribin al públic i no es quedin en un pamflet. Va explicar el model Egin-Gara i com això pot exportar-se a nivell local. Va relatar el boicot institucional i econòmic al qual va ser sotmès el mitjà però com això també va veure's com una oportunitat per desenvolupar un periodisme més honest i de denúncia. Va defensar també la necessitat de professionalització dels periodistes independents (qualitat en la presentació, contingut), la necessitat de traçar aliances amb els moviments populars, i allunyats dels circuits mercantilistes.

escoltar audio o baixar en format mp3 (63 mb)