divendres, 15 de gener del 2010

On és la gestió del Paisatge Cultural?

El Molí d'en Busquets, imatge cedida per Jordi Garròs

La nostra vila té una riquesa cultural i paisatgística molt important. El municipi forma part d’un Parc Natural, tenim construccions medievals, restes arqueològiques, edificis modernistes i fabriques que són mostra del nostre patrimoni industrial de segle passat. Des de L’Altraveu creiem que aquest passat antic i recent de la nostra vila s’hauria de preservar i tractar dins de l’àmbit de la conservació i la difusió patrimonial. Hem de partir de la base que, dins la legislació vigent, les administracions locals tenen competències en matèries vinculades a la protecció del patrimoni cultural i també en la seva preservació, posada en valor i difusió. Des de L’Altraveu ens preguntem: Quina ha sigut la política cultural per la nostra vila en els darrers dos anys de govern socialista? Quins criteris de preservació, posada en valor i difusió s’han seguit per el nostre paisatge cultural?
Segons la UNESCO un paisatge cultural és un espai que té valors patrimonials i valors naturals integrats en un mateix àmbit. Per gestionar un espai cultural es promouen ecomuseus, rutes culturals, espais naturals, etc. Exemples de paisatges culturals són el romànic de la vall de Boí (per posar un exemple conegut) i també la vall del riu Severn, al comptat de Shropshire (Anglaterra). Aquí es va dur a terme un projecte de recuperació de l’arqueologia industrial, dispersa en un paisatge testimoni de la revolució industrial al segle S. XVIII. El projecte ha possibilitat que avui en dia s’hagin preservat testimonis d’una arqueologia industrial molt rica.

Mina de Snailbeach (Shropshire Archive reference: Lock Collection 00018242)

I aquests testimonis també els tenim a Catalunya en general i a Castellar en particular. En concret, una d’aquestes restes arqueològiques industrials era la Fàbrica del Molí d’En Busquets. Es necessita molt poca sensibilitat cultural per no adonar-se’n d’aquest be patrimonial i històric que teníem a Castellar, deixat enderrocar per interessos especulatius. L’equip de govern i la regidoria de Cultura han mostrat un desconeixement palès, i han deixat malmetre els dos valors d’aquest paisatge cultural: Les restes arquitectòniques industrials i l’entorn natural de Can Bages. El resultat ha sigut una destrucció total presidida per la ignorància i la ineptitud. És per això que ens seguim preguntant quins criteris es segueix a l’hora de valorar, preservar i difondre el nostre paisatge cultural. L'equip de govern ha de saber que té un deure delegat per tots els ciutadans: Tenen el deure d’investigació, preservació i difusió del nostre patrimoni cultural.

Nosaltres creiem que des de la regidoria de cultura no s’està duent a terme CAP actuació en aquest sentit i no es té CAP criteri a l’hora de prendre les decisions que afecten aquest àmbit. S’ha creat un consell de cultura per informar què es farà a la festa major o a la fira d’entitats, i s’ha construït un monument a la memòria històrica sense cap mena de consens. Nosaltres creiem que això NO ÉS una política cultural de veritat; això no és preservar, posar en valor i difondre el nostre patrimoni històric, això no és vetllar per la creació de paisatges culturals a la nostra vila, que n’és molt rica. Des de L’Altraveu denunciem aquesta manca de rumb, aquesta absència de criteris culturals i esperem que l’any i mig que queda de mandat no es malbarati com s’ha fet fins ara. Desitgem que es pugi redreçar l’actuació municipal i per fer-ho nosaltres sempre estarem disposats a col·laborar.