divendres, 16 de gener del 2009

Segueix el despropòsit


Aquesta setmana han començat les obres a la ronda de Tolosa per la connexió del municipi a la xarxa d’aigües Ter-Llobregat. Des de L’Altraveu ja hem denunciat moltes vegades que aquesta obra no és necessària per Castellar, i que comportarà una despesa molt gran de diners i molèsties pels ciutadans. Aquesta despesa econòmica que suposarà la connexió a la xarxa i la construcció d’un dipòsit i una depuradora, és un dels motius que va portar a L’Altraveu a votar en contra dels pressupostos. Aquest és un any de crisi, i no ens cansarem d’insistir que aquesta partida econòmica s’hagués pogut evitar.

Castellar té en el seu subsòl aigua suficient per abastar tota la població. I no només per això, sinó per abastar també els dos polígons industrials actuals. Se’ns va vendre que la construcció era necessària per dos motius: per tenir aigua pel nou polígon industrial de Can Bages, i per assegurar recursos hídrics per la població en cas de manca d’aigua.
Si considerem el primer motiu, és evident que la construcció no és necessària puix que tampoc ho és el nou polígon industrial de Can Bages. L’Altraveu ho ha dit per activa i per passiva, i no ens cansarem mai de repetir-ho, encara que no agradi. El nou polígon de Can Bages NO és necessari per Castellar, comportarà una saturació encara pitjor de la Carretera, no resolta per cap administració encara (l’ampliació d’una tram de la carretera a dos carrils no comportarà cap millora mentre segueixi havent el mateix pont sobre el riu), crea un deteriorament important del medi natural i paisatgístic del Vallès, i comporta una despesa econòmica molt important. Tot això sense tenir en compte el marc actual de crisi global, i la situació de les empreses vinculades a Can Bages. A aquests motius hem d’afegir el que ens ocupa avui: Una despesa econòmica no necessària i un malbaratament d’aigua d’un riu que no n’hi sobra. I això ens porta al segon motiu: La connexió s’ha de fer també per si hi ha sequera i ens manca aigua. Des de l’Altraveu no entenem aquesta manera individual i localista de veure els problemes. És evident que si hi ha sequera al país, n’hi haurà aquí i a Girona; per tant, també li mancarà aigua al riu que li estem prenent. Pensem que actuar d’aquesta manera, demanant aigua als altres per si a nosaltres ens en falta, és una actitud poc realista i poc sostenible, per Castellar i per la resta del país. És per això que per nosaltres, la única forma que entenem de fer les coses és defensant una autèntica cultura de l’aigua, que ja em explicat altres vegades i que està a les antípodes del sistema defensat per l’administració de la nostra vila.